I en studie från 2014 studerade forskare en triathlet som först varit vegetarian i 21 år, varav de sex senaste åren något som kallas ”raw-vegan” vilket innebär att inget i kosten hettas upp över cirka 48 grader (finns ingen exakt gräns). Hur klarar denne det ultimata testet att genomföra tre Ironman i följd? Han tog sig an kraftprovet och tog sig 11,4 km simning, 540 km cykling och 125 km löpning på 41 h och 18 min! Hans fysiska värden jämfördes mot ett 10-tal andra Ironman-atleter i samma ålder med liknande träningsbakgrund. Resultatet visade att inga värden nämnvärt stack ut gentemot kontrollgruppen och mannen i fråga som inte direkt är någon yngling med sina 48 år hoppas vi sänder en stor skopa inspiration till dig som läsare.
Men innan du kastar ut äggen på grannen så ska det tilläggas att ingen skillnad, INTE betyder att veganism är bättre. Det är bara inget prestationshinder om du får i dig de nödvändiga mineraler och makronutrienter som krävs.
Kommer en vegetarisk kost göra dig snabbare?
Vikten av att separera nutrition för ”prestation” och ”hälsa”
Vad bör du som vegetarian och framförallt vegan tänka på?
Omega-3
Daglig rekommendation omega-3: 2-3 gram eller som jämförelse ca 1% av det dagliga energiintaget.
Järn & Zink
Jod
Selen
Selen finns i viss mängd i princip all mat då det finns som ett grundämne i våra jordar. Problemet är att nivåerna i våra odlingsmarker är väldigt låga numera pga utarmning, växterna innehåller därför låga nivåer av selen och även djuren som äter växterna har låga selennivåer, därför är ofta djurfoder berikat med selen. Men för dig som undviker animalier så är det desto svårare att nå en tillräcklig nivå. I dagsläget äter vi svenska 30-40mg/dag och RDI ligger på 50-60mg/dag. Som vegan löper du risk för låga nivåer av Selen
Importerade råvaror kan mycket väl innehålla mer Selen, men svenska vegetabilier har troligtvis betydligt mycket lägre nivåer. Paranötter är en riktig selenbomb så det rekommenderas starkt.
Kalcium
Vitamin D
Vitamin B12
Protein
Bubblaren: Kreatin
Summering och vidare läsning
- Få i dig minst 1E% Omega3 i din kost. Läs vår artikel om Omega3 för mer info om vegetabilska och bra omega3-källor
- Undvika järn och zinkbrist genom att få i dig bland annat pumpa och hampafrön rika på zink, samt grönbladiga växter som broccoli för att få i dig järn. Tänk på att bland annat kaffe och te kan ha en negativ effekt på upptaget. Så tar du en multivitamintablett kan det vara en bättre idé att ta den till t.ex. ett glas juice eller när du tar en apelsin, C-vitamin hjälper upptaget.
- Få i dig salt berikat med jod, i annat fall multivitamin där jod finns med på ingredienslistan. 3g salt räcker för dagligt intag.
- Undvika kalciumbrist genom att regelbundet äta bland annat: sesamfrön, tofu, kidneybönor, mandlar samt livsmedel berikade med kalcium
- Inta ett D-Vitamin-intag om 2000IE under perioden oktober-april
- Inta B12 som tillskott eller håll koll så du når RDI genom berikade livsmedel
- Håll koll på proteinintaget, och planera dina måltider kring de fullvärdiga källor listade här i artikeln
- Överväg att supplementera med kreatin under grundträningen
Jag undrar hur B12 påverkar prestation. Jag har också för mig att olika länder har olika RDI för B12 (där tex Japan har högre rekommenderade miniminivåer än Sverige) vilket skulle skvallra om att man ser på dess nytta på olika sätt. Kan ni beskriva funktionen mer utförligt och ge tips på vilka doser som man bör ta över tid för att det ska ge positiv påverkan på prestation, om möjlig? Är injicering effektivare än tablett, droppar eller berikning av mat och vilken typ av b12 är att föredra? Kanske material till en artikel? 🙂 tack för en bra podd!!
Tack tack, du får svar i avsnitt 149 😉
Hur som ni på Astaxanthin som tillskott för prestation?
Finns det några rekommendationer kring selen? Eller är det inget man behöver hålla koll på?
Jodå, Selen glömdes dock bort i artikeln. Det är verkligen något du ska hålla koll på då det i princip enbart finns i kött, ägg och fågel genom berikat foder. Våra jordar är tämligen urlakade även på detta, inte undersökt i Sverige men i Finland som infört berikning av jordarna, och mest troligt är att detsamma gäller de svenska åkermarkerna.
Mycket bra fråga – Adderar Selen till artikeln.
Tack för ett mycket givande avsnitt. Härligt att få höra att det går att prestera ändå, till skillnad mot vad Colting tycker i sin pod. Inser nu att jag måste komplettera mitt kosttillskott med omega 3 och kreatin. Varför tar inte ni fram en sådan produkt? En vego-vitamin med alla de ämnen ni just pratat om?
Hej Martin och tack för feedbacken 🙂
Det kan mycket väl bli så att en sån tas fram. Vi har det inte i loopen just nu och budgeten tillåter inte en sån ny produkt redan under 2017, möjligtvis under 2018. Lägger in ideén i produktframtagningsmappen. Under tiden så får du botanisera på andra ställen.
// Tommy