Äntligen. Jag (Tommy) har ju en tatuering på kroppen, den täcker ungefär 30cm2 av min hudyta, motsvarande 1,5% av min totala hudyta. Vill du beräkna din egen hudyta så finns det en formel (klicka på formel för en enkel kalkylator) från Boyd, 1916 som är lika giltig idag.
Simon å andra sidan har ingen tatuering alls och har således sjukt mycket bättre förmåga att prestera än vad jag har. Låt oss förklara varför. 🙂
Bakgrund
40% av människor mellan 26-40 år har en eller flera tatueringar, åtminstone i USA, och siffrorna är säkerligen likvärdiga här. Så det är absolut vanligt, vem har inte sett Zlatans tatueringar någon gång t.ex. Men hur en tatuering påverkar din förmåga att svettas har till vår vetskap inte studerats tidigare. Fram tills nu då det precis publicerats en studie som undersökte förmågan att svettas hos människor med tatuering.
Upplägget är enkelt där deltagarna (10 män) med runda tatueringar som var minst 5,2cm i diameter på ena sidan av kroppen fick en disk fastsatt över den tatuerade ytan som fångade upp mängden svett som man sedan kunde göra en mineralanalys på för att se natriumhalten i. På samma ställe, men andra halvan av kroppen så sattes en likadan disk på ytan som var icke tatuerad, denna del var då kontrollytan.
Lägre svettkapacitet = sämre avkylning
Vad forskarna uppmätte var en 50% lägre svettvolym genom den tatuerade huden jämfört med den icke tatuerade huden. Detta kan i slutändan ha en signifikant påverkan på din prestation eftersom kroppens termoreglering/avkylning är bromsad av tatueringen.
Sämre reabsorbering av natrium
En annan sak som var väldigt intressant var att natriumhalten i svetten vid det tatuerade stället var 62% högre för en likvärdig mängd svett jämfört med svetten på det icke tatuerade stället. Vi människor, och framförallt idrottare reabsorberar natrium genom huden hela tiden, något vi har diskuterat tidigare i artiklarna om salt och saltersättning. Vältränade människor är bättre på att reabsorbera natrium och svettas alltså ut mer rent vatten vilket är bra då vi inte vill få för låga natriumnivåer i kroppen.
Nu när det tatuerade området hade 62% högre natriumhalt i sig betyder det helt enkelt att reabsorberingen av natrium där är betydligt mycket sämre. Så dels svettas vi mindre, dvs har en sämre avkylning för den ytan, och samtidigt så är svetten vi svettas ut, rikare på natrium vilket vi inte vill bli av med.
I våra egna huvuden så låter det inte alls orimligt när man tänker på att våra svettkörtlar ligger 3-5mm under hudytan, i det som kallas läderhuden. Det är även där som bläcket från tatueringsnålen hamnar. Forskarna påpekade också att åldern på tatueringen inte hade någon påverkan.
Praktiska tips och summering
Det här är en första studie så vi ska inte dra några förhastade slutsatser. Har du också en tatuering så är det inte så mycket du kan göra åt det utan du får leva med historien och minnena som tatueringen ger dig.
Står du i ett vägskäl och är lite 50/50 mellan en full sleeve eller inte så är vårt tips att skippa den om du vill optimera förutsättningarna för idrottsprestation. Du kan alltid bränna in den i ett senare skede om du verkligen vill 😉
Har du en liten tatuering på 2 kvadratcentimeter på ena höften så lär det inte vara det som avgör om du kliver upp på pallen eller inte. Med mina 182cm i längd och 75kg så har jag 2 kvadratmeter hud. Här skulle tatueringen uppta 0,1% av min hudyta. skulle jag däremot satsa på en större tatuering till så hade jag nog funderat både en och två gånger extra innan jag lagt mig på britsen och lyssnat på den surrande nålen.