Frågor och svar – Pulsklockor, HRV, TSS, Polariserad träning m.m.
Tack för ännu en dos med frågor som vi nu svarar på. Hjärtvariabilitet (HRV) som finns i de flesta nya pulsklockor, hur väl kan vi använda det för att bestämma tröskel?
TSS/ Suffer Score och andra verktyg, hur korrekta är de egentligen och kan de användas som bra verktyg för att mäta vår träningsvolym, idrottskapacitet och återhämtning?
Dessutom nördar vi in lite gällande polariserad träning och annat kul.
Hej. Kör sedan något år suunto’s multisport klocka då ja trivs med deras menyer och så vidare. Hur som haver. När jag använder deras pulsmätning vid träning beräknas en återhämtnings tid. Vet inte vad denna baseras på men den blir i princip aldrig kortare oavsett om jag kör samma pass på liknande tid och puls flera gånger. Borde verkligheten inte vara så att återhämtnings tiden blir kortare ju med man tränar?
På samma spår undrar jag lite hur långtid man bör räkna att de tar att märka träningsresultat på vilopulsen. Har tränat ganska regelbundet och oftast med ganska höga pulser i närmre 4-6 månader. Kan inte märka att vilopulsen sjunkit mer än ett par slag.
Hej!
Jag lyssnade precis på avsnitt 146 där ni pratade om HRV och Simon funderade på om det fanns HRV till hans klocka. Om ni inte redan har fått igång HRV på klockan, så kan jag tipsa om nedanstående sida [1] där det finns en fil man kan lägga in på klockan så att man börjar logga HRV under passet, så det sparas med övrig data. Den enda sidan som som jag känner till som sedan visar HRV informationen från passen är Runalyze [2], vilken är gratis.
Förövrigt tack för en bra podd! Brukar rekommendera den för andra intresserade löpare som jag träffar på.
[1]
http://fellrnr.com/wiki/Heart_Rate_Variability
[2]
https://runalyze.com/
Tack David 🙂