Alkohol och prestation? Pacing på cykelvasan och varför är träningsvärken alltid värst den andra dagen? Dessa och ett par till lyssnarfrågor besvarar vi i dagens avsnitt av Prestera Mera.
Alkohol och prestation? Pacing på cykelvasan och varför är träningsvärken alltid värst den andra dagen? Dessa och ett par till lyssnarfrågor besvarar vi i dagens avsnitt av Prestera Mera.
Hej! Jag lyssnade på avsnittet och när ni pratade om träningsvärk så tror jag att ni har fel. Och jag tror att ni enkelt kan testa att jag har rätt. Jag har fått lära mig att man slipper träningsvärk om man gör en rejäl nedjoggning eller cooldown. Så jag avslutar alla hårdare träningspass med ungefär 25 minuter långsam löpning, cykel eller vad jag nu har tränat. Och jag får väldigt sällan träningsvärk.
Och så till testet. Förr fick jag alltid träningsvärk när jag bytte till sommar- eller vinter-däck på bilen. Det är inte så jobbigt att byta däck, men eftersom det är en ovan rörelse så får man träningsvärk. Men så kom jag på att jag skulle planera däck-bytena så jag tränar direkt efteråt. Så jag har på mig träningskläder, byter däck och kör ett normalt träningspass efteråt. Då fungerar träningspasset som nedjoggning. Och nu får jag aldrig träningsvärk av att byta däck!
Ni kan lätt testa att det stämmer. Gör något som ni vet att ni får träningsvärk av. Tex sätta potatis, snickra, styrke-träna eller vad ni brukar få träningsvärk av. Och sedan ett normalt träningspass direkt efter, tex springa 7 kilometer eller något sådant. Så får ni se om ni får träningsvärk eller inte 🙂
Hej, tack för en bra pod! 🙂
Har ett litet frågetecken angående avsnitt #458 och Dura Ace kraftmätare.
https://www.dcrainmaker.com/2023/02/shimano-r9200p-astonishingly.html
En fråga för kommande frågeavsnitt:
Räcker det med att driva upp pulsen högt för att träna ”centralkapacitet” vad gäller kondition?
Frågan kommer ur att jag håller på med många olika konditionsformer och tränar ca 10 timmar per vecka, men är relativt skadebenägen både vad gäller cykling och löpning.
Min fundering är ifall jag tex skulle kunna köra kettlebellswingar i ett intervallupplägg och på så sätt förbättra min löpning/cykling/skidåkning utan att öka volymen i de aktiviteterna. Jag kan hålla samma höga puls när jag kör kettlebellswingar som när jag kör löpintervaller, men innebär det att jag kan träna upp ett högre vo2max som gynnar mig i (tex) löpningen?
Hur borde man i så fall bäst använda sig av alternativträningen? Jag gissar att man främst kör högintensiva intervaller för att driva centrala anpassningar, eller skulle det kunna finnas ett värde i att köra långa lugna pass kettlebellswingar? (Obs, jag kommer nog aldrig ha så tråkigt att jag står och svingar en kettlebell 2 timmar i sträck, men det är ju en intressant fundering)
Jag har skrivit ordet ”kettlebellswingar” massor av gånger men det är mest ett exempel, frågan är menad mer generellt. Skulle man få någon konditionseffekt om man lyckades driva puls genom att vifta på tårna eller göra något annat som inte blandar in musklerna man vill använda i sin valda aktivitet?
Tjena!
Jag har lite frågor kring sportdryck!
1. Jag är ett stort fan av era produkter men tyvärr använder jag inte er sportdryck då den kladdar. Detta är ett omtalat problem i längdskidor då det förstör (förkortar livslängden på) slangbälten. Jag kommer från ultralöpning där X är populärt. Varför kladdar inte X och varför bör jag använda Umara i stället? Sälj gärna in den så jag kan byta! (X = Tailwind)
2. Hur hårt kan man blanda en sportdryck? Jag har ingen möjlighet att byta slangbälte på Vasaloppet och skulle väl egentligen vilja blanda sportdryck så hårt som möjligt och dricka vatten/sportdryck på vätskekontrollerna.
Planen är:
– 1 Coxa slangbälte ~1.2L
– 2 Umara 125ml softflask med gels
– Möjligen även någon extragel
3. Jag är sugen att köpa sportdryck utan koffein och i stället tillsätta koffeintablatter som förhoppningsvis kan lösas upp i vattnet.
Utöver detta får jag ganska ofta kramp och funderar på att även tillsätta salttabletter för att motverka detta. Vad tror ni och några tips?
Maila du din fråga till [email protected] så får du svar den vägen, det känns mer som en Umara-fråga än en Prestera Mera fråga 🙂
Ha det fint
Hej, jag är en 30årig motionär som ska åka vasaloppet för första gången nu i mars. Har en fråga kring hur jag optimerar den alternativa träningen för att prestera så bra som möjligt på vasan.
Mitt träningsupplägg ser ut såhär: tränar var annan dag skidspecifikt (skierg, rullskidor) och var annan dag alternativ träning (löpning, cykel).
Hur tycker ni att jag ska lägga upp alternativträningen? Funderar i dagsläget på att köra en stor del i A1 för att vara fräsh på skidspecifika passen, men vet inte om det är det upplägget som är bäst i längden.
Grym pod!