Vi återvänder till järn och järnbrist hos idrottare. Simon och Tommy har grottat ner sig i artikeln: Iron considerations for the athlete: a narrative review. Varför kan det vara så svårt att behålla järnnivåerna som idrottare och speciellt när man redan ligger på låga nivåer?
Hej!
Tack för en jättebra podd! Avsnitt 463 om järnbrist hade mycket bra timing för mig. Med ett par veckor kvar till Helsingborg maraton, kände jag mig bara tröttare och tröttare, och under sista långpasset före loppet fick jag en stark, stickande smärta i låren som jag aldrig tidigare känt. Jag googlade givetvis mina symtom och insåg att det troligen var järnbrist, men vårdcentralen hade inte tid förrän 3 månader senare att ta ett enkelt blodprov. Så jag köpte istället järntabletter på apoteket och sög i mig all information jag hittade om järnbrist. Och precis då kom ert avsnitt som ett brev på posten!
Informationen om Hepsidin och hur det påverkar järnupptaget och påverkas av både träning och andra hormoner var nytt för mig. Jag hade ju ökat upp träningen ordentligt inför loppet och även lagt in dubbelpass på helgerna. Dessutom drack jag mycket mjölk för att få upp proteinintaget.
Men jag funderade även på vad ni sa ca 30 minuter in i avsnittet: När testosteronet minskar efter träningen, ökar halten av hepsidin, vilket sänker järnupptaget flera timmar efter ett hårt pass. Och sedan la ni till bisatsen ”Detta gäller även Östrogen”. Nu till min fråga: 2021 började jag springa ultra (vilket innebar en viss ökning i träningsmängden). Samtidigt kom jag in i klimateriet och slapp mina månatliga blödningar. Då trodde jag att jag skulle få bättre blodvärden, men i själva verket blev det mycket sämre, och jag har inte ens fått ge blod sedan dess. Jag misstänker att den ökade träningsmängden har bidragit. Men kan det också vara så att när östrogenproduktionen plötsligt sänks i klimateriet, så får ökar hepsidinproduktionen, vilket minskar järnupptaget ur maten? Kan detta i så fall förklara mina dåliga järnvärden? Jag hade träningsuppehåll under ett halvår pga en knäopration (körde bara styrka/rehab), och upplevde inte att jag fick bättre värden då. Man talar ju alltid om att kvinnor i barnafödande ålder ska tänka på att få i sig mer järn, men man hör inget om detta för oss efter klimakteriet. Är det en miss i kostråden, eller har jag helt fel i min hypotes att sambandet ”mindre östrogen – mer hepsidin – sämre järnupptag” efter klimakteriet? Är vi 50+-kvinnor helt enkelt trötta helt i onödan? Det vore spännande att höra era tankar kring detta.
MVH, Åsa
Hejsan! Först och främst, tack för allt träningssällskap och all kunskap, det är väldigt värdefullt. Nu till min fråga (efter obligatoriskt smicker), jag ska göra egen sportdryck då jag inte är den rikaste studenten i världen… Planen är 1:0,8 ratio malto/fruktos vilket är självklart då jag kört mycket U-sport genom åren. Jag såg även att U-sport har BCAA (2:1:1 ratio Leucin/valin/isoleucin), är det en nödvändig del i en sportdryck eller klarar man sig utan det? Jag hittar nämligen inte de aminosyrorna på nätet. Hoppas ni förstår denna fråga, och oroa er inte — jag kommer återgå till U-sport så fort pengarna rullar in!