Nya året är här och Simon och Tommy försöker balansera jobb, träning med familjelivet med varierande resultat 😉 Podden rullar dock på som vanligt och denna veckan svarar dom på era lyssnarfrågor.
Länkar till studier i podden:
Effects of oral contraceptives on peak exercise capacity
Low autonomic arousal as a risk factor for reoffending: A population-based study
HeJ!
Jag har testat att cykla etapplopp på MTB ett par gånger nu och tycker det blir roligare för varje gång. Det är ett kul och socialt sätt att tävla och man kan utmana sig rätt bra.
Har dock en fundering kring det där med energi och uppladdning innan och under loppen.
För det första så lyckas jag alltid gå i väggen c:a 3 dagar in i tävlingarna fast jag trycker i mig mat som en häst. Har bra koll på vad jag ska äta så det är inte det att jag trycker smör och godis bara 😀
Sedan undrar jag hur man ska tänka kring kolhydratladdning innan en etappvecka. Jag har tryckt i mig massa kolhydrater innan loppen tidigare vilket har resulterat att jag börjar första etappen svullen som en flodhäst. Bara köpa det läget, eller tänka annorlunda?
Och slutligen sista frågan, toppning innan ett etapplopp. Det är ju inte ett endagslopp där man ska maxa under 6 timmar utan snarare kunna köra 90% i 5-7 dagar.
Om jag förstår det hela rätt har man som bäst fitness om man inte vilar för mycket, men å andra sidan kanske tröttheten blir för stor efterhand som man kör. Ska man prioritera vilan eller ”fitness” ?
Tack för ett grymt program !
Hej! Jag har en del bekymmer med trötthet och enligt tester ett blodvärde som är precis eller strax under gränsvärdet. Finns det några studier eller liknande där man ser sänkning av blodvärdet vid viktnedgång? Jag har på lång sikt deffat er mig till en fett% på någonstans 11-12%. Nu är jag nöjd med min vikt och hoppas att blodvärdet ska öka igen. Om det nu är deffen som gjort det. Läkaren trodde att jag hade ett lågt värde naturligt. Så min fundering är om blodvärdet kan minska vid deff och sedan öka igen när kroppen ställt in sig på sin nya vikt och fett%? Jag har inga brister i övrigt enligt läkarens tester. Några tankar kring min situation?
Tjena
Super duper bra pod
Lite tankar och funderingar kring träning med ”flow tank” och balansbräda
Ni pratade om att man kommer till en punkt då man kan stå på balansbrädan utan problem och att den då ungefär inte tillför något. Jag skulle säga precis tvärtom. Man är då som tex en Segway. Man utför små stabiliserande rörelser hela tiden så att kroppen står rakt (stilla) på brädan. Borde väl kunna gå att mäta med sensorer som känner av musklers rörelser?
Måste som åker rullskidor får ont i fotleden/vristen för det är en ganska instabil aktivitet. Skulle man då träna Skierg med balansbräda så skulle man ”tjäna” på det när man åker rullskidor.
Jag är nästan helt säker på att träning där man är tvungen att använda mer än dom givna musklerna är mycket bättre. Som bänkpress med vikter som rör sig lite. Till och med för dom som tävlar i bänkpress. Kroppen blir stabilare och man kan koppla in fler muskler när man når sitt max och börjar darra lite. Man kan pressa lite mer då.
Att det inte finns så mycket forskning som bevisar det beror på att det är jätte söt att forska på ”rörliga underlag”. Dom varierar hela tiden och är svåra att mäta.
Vad säger ni?
Jag är ganska så övtygad att om ett annat år när det kommit bättre sensorer och man kan mäta sånt så kommer forskningen visa att man vinner många fördelar på att träna balans och styrka i samma övning.
Teknikträning i längdskidor är typ en kombination av balans och styrka. Samma sak i skridskor hockey konståkning mfl.
Hej!
Finns det några riktlinjer för hur mycket fett på kroppen i ren vikt man behöver? Jag själv är jag man och väger ca 73kg med ca 12% kroppsfett och har ca 8.5-9kg fett på kroppen. Anledningen till att jag frågar är att jag vill skala av lite för att så småningom prestera mera inom löpningen. Finns det även riktlinjer för vilken fett % man ej bör ligga under för att vara hälsosam?
Hej!
Tack för en bra podd. Jag tränar just nu för Vasaloppet och Nordenskiöldsloppet och funderar lite på träningsupplägg. Jag har god grundträning och har åkt ett antal Vasaloppet. När det gäller ultralopp har jag dock begränsad erfarenhet. Tränar bra veckor ca 8-10 timmar vintertid, i huvudsak längdskidor. Hur ska jag tänka med långpassen? För Vasaloppet har jag oftast haft några pass kring halva distans och många pass runt 3 mil. Hur skalar jag lämpligen upp detta för Nordenskiöld? Bör jag satsa på riktigt långa pass på uppemot halva tävlingsdistansen eller kostar det mer än det smakar med tanke på återhämtning? Har sett träningsprogram med långpass på ”bara” 4-6 timmar. Jag har även tänkt fokusera på att hitta ett lämpligt energiupplägg under långpassen för att kunna få i mig era rekommenderade mängder under loppet.