Simon & Tommy är som gladast när dom får nörda ner sig och prata sportnutrition och prestation, speciellt om det kan hjälpa våra kära lyssnare att prestera lite bättre. Vad passar då bättre än att beta av ytterligare några av era lyssnarfrågor i detta avsnitt. Bla går vi igenom distansträning, kosttillskott för unga vuxna, sportdryck under intervallpass samt kolhydrater i samband med löpträning.
Hej!
Det är ju 3 faktorer som avgör prestation inom löpning: Vo2max, arbetsekonomi och nyttjandegrad.
Men vart kommer den lågintensiva och lugna träningen in i ekvationen? Just själva uthålligheten eller basen som man ju kan kalla det. Vart räknas den in?
Fråga till podden: varför hänger jag inte med polarna?
Tack för en kanonbra podd!
Jag började cykla mtb för tre år sedan för motion. Jag och två kompisar har kört ihop för det mesta, och varit jämnbördiga. Men denna vinter har jag kört Zwift 2-3 gånger per vecka. Då borde jag blivit bättre tränad än mina två cykelkompisar, tycker jag.
Men jag har svårt att hänga med dem. Speciellt när det går uppför, men det kan ha att göra med att jag väger 15-20 kg mera…..
I gubba-gnet tempo är det inga problem, då orkar jag flera timmar, men så fort man ska trycka lite några minuter så blir jag efter.
Har ätit lchf sedan 3 månader, så det kanske är bränslet som är slut i tanken?
Det är ganska knäckande att bli efter. Min enda tröst är att nerför så kör jag ifrån dem hur lätt som helst 😉
Hej presterare där!
Under skadeperioder när man inte kan syssla med sin huvudsakliga sport, i mitt fall löpning. Då tränar jag alternativt. Vad står egentligen högst på priolistan då, bibehålla total träningstid i minuter eller se till att öka intensiteten på bekostnad av mängden/tiden?
Mvh Johan
Hej
När blir durationen en faktor vid löpning? Har planer på att springa 100 miles någon gång i år och jag undrar när tiden man springer påverkar mer än vilket tempo man håller. Förstår att det beror på. Men går det säga något om skillnaden mellan att springa 5:00fart i 13h 20min, 6:00 fart i förhållande 16h alternativ 7:00 fart i 18h 40 min. Hur mycket jobbigare blir det att springa fort kontra att hålla på i 5 timmar längre?
Hej. Tack för en mkt lärorik podd. Två frågor till kommande program:
1. Jag som är både kort och lätt kan väl aldrig lagra eller ta upp lika mkt kolhydrater som en stor person. Har ju mindre muskelmassa och bör väl ha en mindre lever och en aning kortare tunntarm. Kanske inget problem för jag behöver ju inte lika mkt energi för att förflytta mig heller, så det är väl ändå ganska lika jämfört med andra. Men mängderna man kan lagra måste väl gälla en genomsnittsperson??
2. När jag tränar distans ensam, numera enbart cykel, har jag sen länge försökt att aldrig stanna under passet, om jag inte måste p.g.a. naturbehov. Jag tänker att det är bäst att hålla igång processerna i kroppen så mkt som möjligt. Tänker jag rätt eller är det bara själva mängden som räknas. Har jag nån vinning av att fortsätta sträva efter detta?
Hej!
Superpodd, ni har inspirerat mig att ansvara för min egen träning och lyckats förklara väldigt många knepiga koncept på ett förståeligt sätt och det vill jag tacka för!
Är 31 och löpare/cyklist/triatlet och hade tänkt i sommar att testa mig på ultralöpning, 50-100k 100 miles får bli ett senare problem. Har småbarn så min träning är begränsad till 7-10 timmar i veckan. Allokerar 3 timmar i veckan till cykling och resten löpning. 2 pass cykel, 4-5 löp + lite styrka. Min fråga blir:
Går det att kvantifiera cykeleffekten på nåt vis mot löpningen? På många ställen när man läser så ska man upp i 10mil i veckan för att göra 100k men de har jag inte utrymme för. Löpning blir 50-70km i veckan med kanske nån högre vecka. Skulle vara nyfiken på ett resonemang kring hur träningen skulle kunna fördelas på ett smart sätt med löpningen i fokus men fortfarande ha kvar cyklingen. Sen även kanske era erfarenheter av hur mycket volym som krävs för ett 50k alt 100k (förstår att det är individuellt men alltid roligt att höra från de som gjort det). Målet med min löpning är absolut inte att va först utan att ta sig runt bekvämt.
Tack för allt!
Hej Tommy och Simon,
Som alla andra tackar jag för en utmärkt podd. Har två frågor till er:
Jag är 50+, tränar 10 timmar i veckan och satsar hårt på hinderbanelöpning. Tränar således löpning, helkroppsstyrka och smidighet. Jag har fått med mig att träningsspecificitet är viktigt och som hinderbanelöpare vill jag främst vara en bra terränglöpare. Samtidigt sliter löpintervaller på benmuskler, leder och ligament.
Jag tänker att om vi undantar betydelsen av träningsspecificitet, så borde väl aktiviteter som engagerar stora muskelgrupper utan att nöta ner kroppen vara mer fördelaktiga när målet är att förbättra VO2Max och kapacitet vid tröskel? Jag tänker då att mitt hjärta och lungor inte känner av hur jag fixar ansträngningen…
Det träningsverktyg jag hittat är en Assault bike vilken jag tycker verkar vara optimal då den är skonsam för muskler och leder samtidigt som den involverar fler muskelgrupper än andra träningsredskap.
Fråga 1: Vad tycker ni om ett upplägg där man blockar in veckor med väldigt många intervaller (4x4min eller 4x8min) på en Assault bike? Dessa ersätter inte löpintervaller utan ska vara en skonsam komplettering till den enda högkvalitativa löpintervall mina ben orkar köra en gång i veckan.
Fråga 2: Vet ni om det finns forskningsstudier som studerar vilken träningsform som är bäst för att enbart förbättra VO2Max (löpning, rodd, Assault bike, skidåkning, cykel, etc)? Detta om man undantar tanken om träningsspecificitet.
Vet att bland annat Marit Björgen var känd för att köra extremt mycket intervaller, och längdskidåkning involverar ju också stora muskelgrupper på ett skonsamt sätt.
Kul att höra era tankar!
mvh
”ocrprofessorn”
Vore kul att höra er resonera kring detta. vaccineraklubben.se/Antidopingsnack/4.Kosttillskott/
Är med i styrelsen för en cykelklubb i Göteborg där vi har som krav att vaccinera klubben mot doping via Antidoping.se som i texten ovan anger
”Det finns inget vetenskapligt stöd för att idrottsutövare med normal kosthållning har behov av extra kosttillskott. Många elitidrottare avstår därför helt från kosttillskott. Att satsa på kosten är alltid ett bättre val än att äta piller och pulver.”
Känns problematiskt att bunta ihop kosttillskott, piller och pulver i en enda sak man bör undvika. Och vad menar egentligen Antidoping att man ska säga till en junior som vill vara snabbast, att koffein inte fungerar?
Hej! Jag har en fråga angående det här med att träna fastad för att lära kroppen att använda fett som bränsle för att orka längre osv. Jag har nämligen ett jobb där jag börjar 05, vilket gör att jag inte har någon tid att träna innan jobbet. Jag har ett aktivt jobb på lager och går i snitt 10-15 000 steg på en arbetsdag, är alltså ständigt i rörelse och undrar därför om jag kan jobba mina första timmar utan att äta frukost och få en liknande effekt? Eller måste man vara ”i pulszon” eller ”träna” så att säga. Eller behöver man inte tänka på sådana träningspass alls i detta fall? Jag hade kunnat köra på helgerna men vill försöka få så bra kvalité som möjligt av dessa pass och köra ”långpassen” och de jobbigare intervallerna när jag är ledig och har mer tid 🙂 är 21 år och tränar främst löpning och cykling