Nitrat, styrketräning, cykelpendla, vilolaktat och mens är bara några av de ämnen som Simon & Tommy tar upp från era lyssnarfrågor idag. Lyssna och lär 😉
Nitrat, styrketräning, cykelpendla, vilolaktat och mens är bara några av de ämnen som Simon & Tommy tar upp från era lyssnarfrågor idag. Lyssna och lär 😉
Hej!
Det verkar råda lite begreppsförvirring kring uttrycket nyttjandegrad som finns inom konditionsidrott. En del verkar blanda ihop detta med arbetsekonomi och hur effektivt man rör sig inom sin idrott. Så min fråga är, hur kan man beskriva ordet nyttjandegrad? Jag får för mig att det är exakt samma sak som tröskel. Det vill säga hur nära mitt max jag kan arbeta under en längre tid. Ni får gärna bringa lite klarhet kring detta.
Mvh en undrande löpare
Hej och tack för att ni orkar fortsätta vecka ut och vecka in!
Om man önskar bli bättre både som cyklist och löpare, hur bör man tänka kring upplägg av intervaller? Kan man t ex tänka att vo2max-träning inte är så grenspecifikt och därför växla mellan veckor och utöver det lägga till ett mer tröskelorienterat pass i båda diciplinerna varje vecka? Om man nu pallar 3 intervallpass i veckan…
Allt gott,
Gustaf
Vi tar upp din fråga i kommande frågeavsnitt #272
Tack för frågan Gustaf 🙂
// Simmy
Hej! Till att börja med vill jag tacka er för grym podd och säga att ni har den klart bästa inom kategorin träning. Den har hjälpt mig väldigt mycket i att utveckla min träning och förmåga att prestera.
Jag har en fråga till er och den handlar om puls. Jag är en person med en gedigen idrottsbakgrund som tonåring och jag plockade upp löpning för ca 2,5 år sedan, och siktar idag på ultralöpning. Jag har gjort ett par marathons och slutförde min första ultra (50km) i somras och har siktet inställt på 100km under nästa år. Jag är dock vilsen vad det gäller träning och pulszon.
Vart man än vänder sig så pratar de flesta om lågpulsträning för att bli bra på ultra, så även ni. Men jag har själv svårt att veta vilken zon som är bäst för mig. När jag är ute och kör lugn löpning kan min puls variera mellan allt från 135-160. Och den upplevda ansträngningen är densamma. Alltså inte alls hög. Kan även tilläggas att vissa dagar kan jag köra löpning i typ 6 tempo på runt 135 puls medans en annan dag blir det typ 160 i puls i 6,2 tempo. Jag har även hört er säga nåt i stil med ”gå inte slaviskt på pulsen, utan om man kör 7-8h löpning/vecka så kan man flåsa lite under alla pass”.
Min fråga blir därmed, hur ska jag tänka? Ska jag slaviskt gå på puls? Upplevd ansträngning? Båda?
Lite kort bakgrund om mig så kör jag ca 50-60km löpning i veckan just nu under vintern, har 55 Vo2max, gör maran på 3.20h och vill kunna ta mig runt en 100km nästa år.
Tacksam för svar 🙂
Vi tar upp din fråga i kommande frågeavsnitt #272
Tack för frågan Dennis 🙂
// Simmy
Nördigt poddavsnitt? Japp! Jag tycker personligen podden blir mer intressant när det handlar mer om träningsupplägg, intervjuer med idrottare även om jag förstår att ni älskar nutritionen.
Jag får direkt en fråga i huvudet om det finns studier på en grupp människor (elitmotionärer typ) som använt kosttillskott jämfört med andra som bara har ätit en bra varierad kost? Presterar de som äter kosttillskott bättre över tid?
Vi tar upp din fråga i kommande frågeavsnitt #272 Kan hinta om att det finns och vi jobbar på en artikel om detta just nu 😉
Tack för frågan 🙂
// Simmy
Men hallå 🙂
Hörde jag fel eller missade ni själva huvudfrågan i fråga 1 om kapslarna? Handlade inte frågan om oron att ämnet bara togs upp i munhålan (Som jag tolkade det som att ni hade sagt) och om man då tar en kapsel passerar den ju munhålan oförbrukad medan juice kan tas upp där. Så tolkade jag frågan i alla fall… 🙂
Hej Magnus
Du har rätt, vi missade nog just det faktum att det var kapslat, vi tänkte båda att det var piller av någon anledning. Det är så vi har sett dem säljas, aldrig sett kapslat men kul att det finns med.
Vad gäller kapsling då så är det troligtvis lite mer ineffektivt ja. Nitrat-Nitrit-Kväveoxidcykeln är rätt komplex. Det nitrat som inte konverterats i mage/tarm (ja en del konverteras ändå där) konverteras i saliven och har man rödbetspulvret i en kapsel i munhålan så bör ingen reduktion ske där.
Finns en fin bild i denna studie om hur det går till från No3 till No2 till NO
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2019.00039/full
Så ja, kapsling verkar väldigt dumt. Säkert har du en viss effekt ändå, men eftersom effekterna ändå är så små och vi pratar några procent prestationsökning så är det ju dumt att kapsla och därmed ineffektivisera det hela.
// Tommy
PS: Tack för en bra fråga och sorry om vi missade själva huvuddelen i frågan 🙂
Haha ok 🙂 då var jag inte helt galen då när jag stod och skrek MEN HALLÅ i Köket 🙂
tack för att ni styrde upp ett grymt bra svar!
Hej!
Nu har ju diklofenak och voltaren har blivit receptbelagda. Men om man har en liten känning som man vet med sig släpper på bara några dagars knaprande med voltaren. Det finns ju receptfria alternativ. Men hur ska man tänka vilken utav dom man ska välja för en liten inflammation eller blödning tex i en axel eller höft som bråkar lite lätt?