Capsaicin kanske inte är det vanligaste tillskottet och dess eventuella prestationshöjande effekt är inte vad som gjort den mest känd. Men de flesta av er har antagligen ätit stora mängder utav det under era liv.
Bakgrund
Capsaicin är den aktiva substansen i chilifrukter. Mängden capsaicin i en chilifrukt graderas i en skala kallad Scoville. Den har en irriterande effekt för både djur och människor och är anledningen till att vi upplever hetta och en brännande känsla när vi kommer i kontakt med den.
Intressant kuriosa, under 2006 upptäcktes det att Capsaicin och Tarantulaspindels gift påverkar samma smärtreceptorer hos människor, dvs djur och växter försvarar sig på liknande sätt. Capsaicin är också en av de aktiva substanserna i pepparspray.
Men vanligast är det som sagt i stark mat men det finns även i vissa mer eller mindre vetenskapligt uppbyggda läkemedel och salvor. Ett område där forskningen är lite tvetydig är Capsaicinets fettförbrännande effekt. Effekten av Capsaicin är en ökad aktivitet av det sympatiska nervsystemet vilket kan ge en ökad energiförbrukning och fettförbränning. Det har därför gjorts flera studier på gnagare och människor med varierande resultat. I en tidigare artikel har vi även diskuterat hur Capsaicin kan hjälpa till att motverka kramp.
Nu har man dock börjat undersöka om Capsaicinet även kan ge prestationshöjande effekter. Både på styrketräning och konditionsträning. Detta ska vi ta en närmare titt på i studierna nedan.
Studie 1 – Akut Capsaicinintag för ökad prestation i styrketräning
Tidigare studier på styrketräning och explosivitet har på människor varit negativa, dock har man sett positiva effekter hos möss. Därför gjordes en studie, som publicerades 2018, där man undersökte Capsaicinets effekt på 4 set med knäböj på 70% av 1RM (max på 1 repetition). Övningen utfördes tills testpersonerna inte orkade längre. Man mätte repetitioner, lyft vikt och laktat. Det var en dubbelblindad crossover studie vilket betyder att testpersonerna gjorde test med både Capsaicinet och med placebo men varken de eller testledarna visst vem som tog vad vid vilket tillfälle. Testpersonerna var 10 män som tränat styrketräning i minst 1 år. De fick antingen placebokapslar eller kapslar med 12mg rent Capsaicin. Doser över 33mg per dag har visats kunna ge magproblem. Kapslarna intogs 45min innan testet, det är då koncentrationsnivån i blodet då är som högst.
Resultat
Den totala vikten ökade signifikant med Capsaicintillskott (3919.4 ± 1227.4 kg) jämfört med placebo (3179.6 + 942.4 kg). RPE (rated perceived effort, borgskalan) var också lägre vid Capsaicinintag (17.2 ± 1.0) jämfört med placebo (18.3 ± 1.7). I snitt per person gjorde de med Capsaicin 43 reps per övning medan med placebo orkade de bara 35 reps. Dvs de gjorde 8 reps (18%) fler med Capsaicinet. Dock såg man inga signifikanta skillnader på laktat mellan tillskott och placebo.
Så det verkar som Capsaicinet gjorde att de orkade lyfta längre och därför mer totalvikt med mindre upplevd ansträngning. Stimulit för musklerna blev således högre med Capsaicin.
Kan detta fungera i en konditionsidrott också? Den frågan ställde samma forskarteam och gjorde därför en ny studie.
Studie 2 – Akut Capsaicinintag för ökad prestation under 1500 meter löpning
Metoden var samma som i den tidigare studien men här undersökte man 1500 m löpning. Testpersonerna som var aktiva män, men inga löpare, sprang 1500m två gånger med antingen placebo eller Capasaicin (12mg) intaget 45min innan start. Man mätte tid samt laktat och RPE (upplevd ansträngning).
Resultat
Resultaten var även här signifikant prestationsökande. Dock ej med så mycket. (371.6 ±
40.8 sec) vilket är 6 min 11 sek jämfört med placebo (376.7 ± 39 sec) 6 min 16 sek. I snitt blev de med Capsaicin alltså 5s (1,3%) snabbare, en insignifikant ökning, men likväl en ökning. Världsrekordet på 1500m ligger 3 min 26 sek! På upplevd ansträngning verka även här Capsaicinintaget ha en positiv effekt, (18.0 ± 1.9) jämfört med placebo (18.8 ± 1.3) på ansträngningsskalan. Laktatet visade ingen skillnad.
Diskussion
Överlag var det mindre skillnader på 1500 m testen än i styrketesterna. Trots att båda är utförda på “vanliga” aktiva personer. Det hade varit intressant att se tester utförda på vältränade atleter och specifikt på löpare. Överlag på studier kring tillskott och träning minskar effekterna desto mer vältränad testgruppen är. Eller så behöver dosen ökas för att uppnå resultat men med Capsaicinet måste man tänka på eventuella risker med magen också.
Forskarna drar slutsatsen att Capsaicinet kan ge en högre smärttålighet och därför minskar den upplevda ansträngningen och man kan då springa lite fortare och lyfta några extra repetitioner. Men i och med att den inte är utförd på idrottare kan inga rekommendationer om användning för idrottare ges än. Mer forskning krävs både för styrketräning och konditionsidrott.
Men vill du testa, tänk på att studierna var utförda med rent Capsaicin (inkapslat) så att bara börja tugga Habanero kan medföra vissa riskabla bieffekter ;).
Vill du läsa studierna har du dem här:
Studien på styrketräning hittar du här.
Studien på 1500 m löpning hittar du här.