#181 Prestera Mera – Nordenskiöldsloppet och lyssnarfrågor
Simon ska iväg och kör Nordenskiöldsloppet så vi passar på att prata förberedelser, uppladdning, energiintag och utrustning. Sen kör vi också några lyssnarfrågor som berör maraton, smak på sportdryck och lite återhämtning.
Tidsschema:
00:31 Snart 200 avsnitt!!
01:09 Info om nya frågepodden
05:33 Nordenskiöldsloppet
09:00 Simons förberedelser
10:45 Uppladdning
14:20 Energi under loppet
24:25 Intensitet
26:00 Kläder
27:55 Utrustning och valla
38:20 Lyssnarfrågor
38:30 Löpare som ibland kör kortare cykelpass 30-60min har man nytta av detta? Eller är det bortslösad tid?
40:35 Har problem med att det blir svårt att få i sig sportdryck och gel efter några timmar då de blir för sött och sliskigt har ni några tips för att lösa detta?
47:40 5km och maraton är mina mål. Kan jag bli snabbare av maraton träning även på kortare distanser?
52:25 Går det att snabba på återhämtningen efter passet med sportdryck, även ifall passet är så kort att det inte kräver energi? Eller kommer detta hämma träningsadaptionen?
Tack för idag! Ha en awesome dag 😀
Hej och stort tack för en grymt bra podcast som lärt mig mycket! Även stort grattis till Simon för genomförandet av Nordenskiöldsloppet. Det vore värdefullt att få höra litet om Simons vätske och energiplan höll och om något skulle ha gjorts annorlunda.
Tack för frågan. Vi svarade dig i avsnitt 190 🙂
// Simmy
Hej!
Jag hörde ett avsnitt idag och Simon (är det väl) ska visst åka Nordenskiöldsloppet om några dagar. Man ska väl inte stöka till det när det är så kort tid kvar, men jag har åkt det och tror det kan vara bra att tänka på några saker iaf.
– att ha värmekuddar i handskar och skor låter riskabelt för mig. Det är risk att man blir svettig av såna och såvida inte man byter varje gång en kudde svalnat kommer fukten nog att göra att man börjar frysa och har man väl börjat är det svårt att bli varm! Använd istället pjäxöverdrag och överdrags-tumvantar. Jag har lite taskig cirkulation i fingrar och tår men det funkar för mig.
– att ha med egen vätska förutsätter att vätskeblåsa och slang är väldigt bra isolerade och att man blåser ur slangen varje gång man druckit. Det kanske ändå inte hjälper, för de flesta fryser när det blir 5-10 minusgrader. Om man vill ha vätska med sig är det mindre risk för frysning om man fyller ny varje gång man passerar en kontroll än att ha med egen. Jag tyckte inte det behövdes egen vätska alls för det är såpass tätt mellan stationerna, men jag är en del bättre skidåkare än Simon också så kanske han ändå vill ha det.
Vill ni ha fler tankar om hans Nordenskiöldsplan på kort varsel är det bara att höra av sig, men det stökar som sagt kanske till det mer än det hjälper!
Tack för tipsen Mats 🙂 Han körde på och vätskan frös aldrig i slangen och händerna frös inte heller så han är nöjd 😀
// Tommy
Hej Simon & Tommy
och tack för en awesome podd!!
En fråga kring energi under flera dagars ansträngning; i sommar har jag tänkt ge mig ut på en längre löparsemester. Det finns en bestämd sträcka (A till B), men den är inte detaljplanerad ännu. Tanken är dock att springa minst ett maraton per dag (kanske upp mot 5 mil) med ngn form av lunchpaus mitt på dagen (samt ev kortare pauser på vägen). Jag beräknar att sträckan kommer att ta någonstans mellan 2 och 3 veckor.
Hur löser jag energin under dessa dagar?
När jag sprungit maraton (och 50km-lopp) funkar era gels och sportdryck utmärkt, men jag tvivlar på att jag får i mig gels varje dag i minst två veckor… Kommer säkerligen att springa förbi en del caféer, gatukök, affärer etc så det bör finnas möjlighet till ngn form av fast föda.
Lite bakgrund; är 52 år, 90 kg och började springa 2014. PB på maran är 4:36, mao en ”back of the pack guy” 😉
Lekte lite med energikalkylatorn och skulle jag göra en mara per dag (och ta 5 h på mig) landar jag på knappt 3000kcal
/Johan
Tack för frågan, du får svar i avsnitt 190 🙂
// Simmy
Hej!
En liten annorlunda fråga, men som jag tror många råkar ut för i livet:
Ibland blir det inte alltid som man tänkt sig. Livet kommer emellan och träningsmålen blir obetydliga. Men, att fortsätta träna för välmående och hälsa blir då minst lika viktigt.
Som elittränande är det svårt, främst psykiskt, att gå ner i både intensitet och tid. Hur skulle ni rådgett någon som måste trappa ner på träningen? Ponera att personen vill träna någon timme om dagen, mest för att svettas lite och få igång pulsen. Styrketräningen skulle givetvis också kunna vara aktuellt. Alla prestationskrav tas bort och träningen är bara ett sätt att hålla sig i god form och orka med livet i övrigt.
Det är inte fråga om ett osunt förhållande till träning, men annat i livet har kommit i väg för satsningen och omprioriteringar måste göras.
Oerhört tacksam för era tankar kring det här. Hade hjälpt på traven.
Hej Kim. Tack för frågan, du får svar i avsnitt 190 🙂
// Simmy
Tack för en grymt bra podcast, ni förgyller pendlingen! 🙂
En fråga.. När det kommer till träningsupplägg och untervaller etc. Så nämner ni ofta att det beror på vad din kropp svarar bäst på vilket är såklart logiskt, men hur vet jag vad min kropp svarar bäst på?
Antar att om man inte är på någon toppnivå så är all träning bra och spelar inte så stor roll, men ändå intressant att höra era tankar! Hade en tanke på att köra 3st block, en med fokus på intervaller, en på volym och en med lite blandat och sen köra en 5km time trial efter varje block(löpning tänker jag på nu) och se vart man får bäst gensvar på?
Tack, ni är grymma! 🙂
Tack för en bra fråga Mattias, du får svar i avsnitt 190 🙂
// Simmy
Hej och tack för en grym podd!
Har läst på några olika ställen att för varje gång man tappar fett genom energiunderskott så lägger man på sig mer än man hade i sitt utgångsläge så fort man slutar ligga på ett energiunderskott. Att kroppen vill förbereda sig för nästa svältperiod genom att lägga på sig ännu mer fett så fort den får chansen. Stämmer detta och hur kan man isåfall undvika det?
Det verkar stämma i mitt fall då varje gång jag försöker tappa fett, istället lägger på mig mer än jag hade innan. Detta dock utan att ens börja tappa fett, går istället upp direkt. Har detta att göra med att jag sänker min metabolism genom att äta mindre?
Är en kvinna på 25 år, 170cm och 59 kg.
Tack för frågan Edith, du får svar i avsnitt 190 🙂
// Simmy
Hej. En sak jag undrar över. Vilka värden bör man som motionär/elitmotionär ha kolla på för att utveckla sin träning. Tänker på maxpuls, tröskel etc. Och, hur kan man ta reda på dessa värden själv, på ett så tillförlitligt sätt som möjligt, utan att gå till ett testlabb? Som triatlet, ska testerna göras på löp eller cykel?