Sara Svensk är en otroligt inspirerande idrottare. Uppvuxen med ett hästintresse så fanns löpningen där i träningen redan då genom att springa tur och retur från stallet. Vad hon inte visste var att efter ytterligare ett drygt tio tal år så skulle löpning, cykling och simning ta en allt större del av hennes tid.
Nu har hon har satsat mer seriöst på triathlon sedan 2015. Hon berättar att hon i början arbetade med alla discipliner som separata grenar vilket hade sin påverkan i att hålla sig skadefri. Träningen var ofta hård för att få till tuffa pass och hon fick sin beskärda del av småskador, något som hon tagit till sig och nu lyckats vända till sin fördel. 2018 har träningen tagit fart med ny tränare (Frank Jakobsen)och om det är något om förändrats så är det just kontinuiteten i träningen som blivit bättre. Hon har lyckats hålla sig skadefri och slog till med en fantastisk prestation tidigt på året med ett nytt svenskt rekord på Ironmandistansen med 8h 46min och 49sek. Nu tränar hon för fullt inför årets sista mål som är just VM i Ironman som går av stapeln på paradisön Hawaii, Kona lördagen den 13 oktober 2018.
Hej!
Först av allt, stort cred till er podcast! Alltid intressanta ämnen, där ni på ett snyggt sätt sammanväger för och nackdelar med X studier, samt kryddar till diskussionerna med en portion humor också. Fortsätt med det!
Jag har två frågor som jag undrar lite extra över när det kommer till löpning.
Fråga 1: Ni har i tidigare avsnitt sagt att man i regel förbränner 1kcal/kg kroppsvikt/km. Kort sagt, väger man 60kg förbränner man ca 60kcal/km. Borde det inte diffa en del om max ex: löper 20km i kuperad skogsterräng jämfört med platt landsväg? Om svaret är JA, hur kan man på enklaste sätt räkna ut detta? Låt oss säga att 20km i terrängen har 300m höjdstigning och lika stor höjdminskning (start/mål vid samma punkt) medans landsvägsloppet är helt platt.
Fråga 2: Jag gillar att köra hårda tempopass (snabbdistans, tröskel eller vad man nu vill kalla det) på löpband, då jag upplever att jag får ut mer effekt i träningen av att bedriva just dessa pass på bandet jämfört med utomhus. Jag tvingar mig till att hålla upp tempot (annars ramlar jag ju av bandet) och pulsen ligger högt passet igenom (högre jämfört med samma pass utomhus! Om det beror på högre svettförluster eller att jag helt enkelt kan pressa mig lite hårdare låter jag vara osagt. Kanske en kombination?). Går det att konvertera den uppmätta tiden på löpband med vad det skulle motsvara utomhus? Springer 10km på 31.42 (dvs. 3.10min/km i snitt) på löpband – stark motor och kalibrerad såklart, men ”bara” 32.45 utomhus. Min första tanke är att ju högre fart jag håller på bandet, desto större kommer skillnaden att vara jämfört med utomhuslöpning, då avsaknaden av vindmotståndet ökar med ökad hastighet. Tänker mig att linjen blir mer ”j-formad” istället för linjär?
Ber om ursäkt om jag flög iväg för mycket i frågorna, men hoppas att ni förstod vad jag försökte få fram.
/Alexander
Tack för de vänliga orden Alexander. Vi tar dina två matiga frågor och diskuterar samt ger svar på i avsnitt 160 🙂
Frågan måste ställas.
Varför har ni bytt signaturmelodi?
En fråga om löpkadens också.
180 ska enligt många källor vara näst intill det gyllene talet. Men gäller det för alla? En 2 meters man tar ju kliv på över 1 meter och en kort rackare på tex 1,65 m har ju betydligt kortare steg. Gäller ca 180 i kadens för alla? Hur resonerar ni?
På fråga 1 är svaret STIM-kostnad och fråga två är lite mer komplex, men du får svar avsnitt 160. Rekommenderar även artikeln om löpekonomi där vi också skriver/pratar om detta.
Hej på er 😊
Två frågor till erat nästa frågeavsnitt.
1)
Eliud Kipchoge satte värdsrekord på Marathon nu i Berlin. Hans skor tyckte jag mig se var mycket uppbyggda i bak och lite uppbyggda i fram. Om han är framfotslöpare,vad är tanken med dessa skor i så fall? Bättre rullning?
2) Träffade en 72 årig triatlist i somras, Georg, Joye Matchenko, han gjorde sin första Ironman när han var 70 år. Vi pratade bla om nutritionsupplägg. En läkare hade inte uppmanat honom att träna och tävla med så höga kolhydratsintag som ni föreslår. Anledningen är att det finns en hög risk att utveckla diabetes.
Tack för superintressanta poddavsnitt!
/Lasse
Tack för bra frågor Lasse. Vi diskuterar och svarar på dem i avsnitt 160. Men Kipchoge är inte en direkt framfotalöpare utan mer en midfoot-runner men har precis om övriga eliten ett drop på 10-12mm och förklaringar till varför diskuterar vi i avsnitt 160 där dina frågor tas upp. Rekommenderar även avsnittet med Fredrik Zillén där vi pratar om detta.