Välj en sida

Att vara blodgivare är sjukt awesome och något vi uppmuntrar till. I snitt förbrukar vi 438.000 enheter blod varje år, men sedan 2016 har donationerna legat på 407-420.000 enheter vilket  innebär att vi går back.

Som idrottare så är det dock viktigt att veta hur din kapacitet påverkas av att ge blod, därför tänkte vi dyka ner i området, spana in forskningen och se hur siffrorna faktiskt ser ut.

Bakgrund

Vid en vanlig blodgivning donerar du 450ml blod. Denna mängd är tämligen standardiserad och också den som testas i studier. Först ut ska vi dyka ner i en interventionsstudie där forskarna testade 8st manliga idrottare (27år, 74kg) med ett VO2max på 56ml(kg/min som lämnade blod och utförde ett cykeltest på 60% av VO2max i 35 graders värme enligt nedan:

  • 2 dagar innan blodgivning
  • 2 timmar efter
  • 2 dagar efter
  • 7 dagar efter

Mängden de gav (450ml) sänkte deltagarnas totala blodvolymen i kroppen med 9%. Men vad hände rent prestationsmässigt?

Resultat

2 timmar efter blodgivningen, och då också precis innan cykeltesterna startade, så hade ⅔ av plasmavolymen återställs endogent, dvs kroppen hade själv ökat upp plasmavolymen igen. Kroppstemperaturen var vid denna mätpunkt 0,4 grader högre än basvärdet vilket gjorde att deltagarna redan efter en timme på testcykeln hade en tydligt förhöjd kroppstemperatur på 39 grader. Hudtemperaturen och svettmängden på 1,15l/timme var densamma som vid 2 dagar före blodgivningen.

Blodvolym

Kroppen är alltså väldigt snabb på att återställa volymen blod, men då främst genom plasma vilket till mångt och mycket är vattendelen i blodet. 2 timmar före testet tog de som sagt standardmängden 450ml blod vilket sänkte volymen av blod i kroppen med 9%, men redan de första två timmarna så återställde kroppen själv 163ml vilket gjorde att vid startena v testet var blodvolymen bara 5,8% lägre än basvärde.

Men, 5,8% lägre volym är fortfarande mycket och eftersom mängden blod är lägre (-287ml) men syrebehovet i musklerna är densamma så måste hjärtat slå fler slag för att snabbare pumpa runt blodet som behövs. Pulsen var vid 2h-mätningen förhöjd med i snitt 12 slag/min. Och 12 slag skämtar man inte bort, det känns ordentligt och sänker din prestation en hel del.

Efter 2 dagar var det mesta återställt utom cardiac output (utpumpad blodvolym/minut) som var förhöjt 6% vilket korrelerade med sänkta nivåer av hemoglobin i blodet så mer blod måste pumpas ut för att syresätta musklerna. Här kan vi alltså bekräfta att plasmavolymen, dvs mängden blod som rinner i våra ådror är tillbaka på basvärde. Men kapaciteten att bära med sig syre, dvs Hb-värdet är fortfarande nedsatt.

Hb-Värde

För att göra det lite mer relevant så kan vi fokusera på just Hb-värdet en stund. Mer om det kan du läsa här.

2 dygn efter blodgivningen var Hb värdet nere på 142g/L från startvärde 153, dvs en minskning på 7,2%. Efter 7 dagar var värdet uppe på 145 vilket fortfarande är 4,6% under startvärdet, men alltså på väg tillbaka. Tyvärr mätte de inte längre, men om vi titta på siffrorna innebär detta en återhämtning på 1g/L och dygn. För att återfå startvärdet 153 behövs således 7 dagar till, vilket ger 14 dygn totalt för att återfå normalt Hb-värde. Förutsatt att återskapandet av hemoglobin är likvärdigt varje dygn hela vägen mellan 142-153.

Rekommendationer från de Svenska Blodcentralerna

GeBlod som är de svenska blodcentralernas gemensamma kommunikationscentral svarar på en vettig fråga i sin FAQ-sektion. Svaret lyder:

F:Jag löptränar cirka 5 gånger per vecka. Hur påverkar blodgivning konditionen?

S: Först efter 3-4 veckor når Hb-koncentrationen samma nivå som före givningen (även vid välfylld järndepå), vid latent järnbrist tar det längre tid. Om man vill prestera maximalt i en konditionskrävande aktivitet bör man alltså inte ge blod de föregående 3-4 veckorna.”

Med betoning på Prestera maximalt där just din maxprestation kan vara sänkt så länge, men däremot inte din förmåga att hålla en fullgod träningsvolym. Rådet från GeBlod bygger på den forskning som gjorts på området.

Plasma eller Helblod?

När du ger blod kan du donera både helblod, dvs komplett så som det ser ut med röda blodkroppar, plasma och allt. I stora drag det som du även ser om du råkar skada dig och börjar blöda. På vissa platser kan du även donera bara själva plasman och du behåller då dina röda blodkroppar och Hb-värde. Ger du plasma är du tillbaka i form igen inom 1, max 2 dygn.

Direkt efter donation av blodplasma är din kapacitet sänkt. Men det är snarare så att det blir lite skyll dig själv om du planerar in donation av blodplasma samma dag eller dagen före tävling 😀

Summering

Vi råder alla som kan och får ge blod, att faktiskt göra detta. Men räkna med att det tar 1 månad innan du är tillbaka till 100% men att det samtidigt inte innebär att du inte kan träna, det är bara så att du inte når din peak.

Klart du kan köra dina intervaller, trösklar och träna i tävlingsfart, men var medveten om att pulsen inte kommer vara helt pålitlig sett till tidigare värden. 

Slutsatsen från en större reviiew från 2017 är att din kapacitet är märkbart sänkt första två dygnen efter blodgivning så försök planera in lättare träning och/eller vilodagar där. Men efter det så är det lugnt att träna på, även i värme, men var medveten om att du inte når dina sista % bara, men du vet ju varför och att kapaciteten snart är tillbaka. Så i takt med att du börjar förbereda dig enligt vår tävlingsredo-artikel, så ser du till att inte boka in en bloddonation under just de 4-5 veckorna. Deal.

Umara + Prestera Mera = Awesome


Tack till dig.
 Umara är den sponsor som gör det möjligt för oss att driva Prestera Mera och därigenom hjälpa dig.

Gillar du Prestera Mera så berätta det för oss i en kommentar eller lämna en recension på iTunes. Besök gärna också Umara och testa deras produkter. Det hjälper oss att hjälpa dig.

#145 Kan du vara blodgivare och prestera på topp?

av Tommy & Simon Tid att läsa 7 min
2