Den här grabben är grym på så många plan. Han började springa lite på skoj 2010 och körde Göteborgsvarvet på 1.38 vilket är en väldigt bra tid för någon som inte konditionstränar specifikt. På den här tiden var han även en väldigt duktig seglare vilket han tränade och tävlade i. En hel del av den kondition han hade då kom säkerligen från seglingen.
Han var faktiskt så duktig på segling att han och hans bror Johan var med och kvalade till i OS 2012. Tyvärr blev de precis utan plats vartefter han sadlade om mer och mer mot triathlon för att testa på det. Positiva minnen från Göteborgsvarvet fanns kvar i bakhuvudet så han sadlade om mot konditionsidrottens förlovade land. År 2012 blev det alltså lite mer triathlonträning och 2013 var första året med fullt fokus på triathlon då han tävlade på mindre tävlingar och experimenterade med träningen och dess olika upplägg. Helt enkelt allt vad det innebär med att vara i början på en karriär. Det var helt enkelt hans ”genombrottssäsong” som han själv kallar det. Sen kom 2014 då han åkte på stora problem med astma vartefter hela den säsongen förstördes. 2015 blev revanschens år (eller fortfarande utvecklingsår) och vilken utvecklingskurva han haft
Nu är det så att han är en vanlig man på alla sätt och vis. Han jobbar fulltid 40 timmar i veckan, har fru och en 6 månaders dotter och därmed väldigt lite tid till träning. I snitt tränar han 10-15 timmar/vecka, men blir ändå väldigt duktig.
Hur lyckas han då ändå bli så bra som han blivit? Han har tävlat i 5-6 IM70.3 sedan han började med triathlon. Under 2015 har han körde han två av dessa och vann båda i sin AG samt blivit tvåa i totalen. 2016 tävlar han i proffsklassen och slåss om pallplatserna varje gång, detta med oförskämt lite träningsbakgrund och erfarenhet, så frågan är – Hur lyckas han?
– Jo…. han tränar inte mer, han tränar och tävlar smartare och sköter detaljerna som räknas. Varje enskild detalj är inte ensamt avgörande, men att ha rätt däcktryck, se till att våtdräkten är enkel att få av, att energiintaget via sportdryck och gel är noga anpassat för loppet, benen rakade och uppvärmningen klokt genomförd, är samtliga viktiga detaljer. Detaljer som tillsammans gör stor skillnad. Han helt enkelt ser till att ha marginalerna på sin sida och chansar eller gissar inte. Ska du bli proffs, ta hjälp av proffs oavsett område, gissningar kostar dyrbar tid!
Att känna på vattnet och och kolla vattenströmmar inför start är en av de viktiga förberedelserna.
Under Ironman i Århus så blev tiden 4,04,24 vilket placerade Fredrik på en andraplats, 5,56min ifrån en förstavinst i totalen. Hälften av denna tid kan han ta ikapp genom att göra några små justeringar i växling och tävlingsupplägg för att effektivisera marginalerna ännu mer.
Att vinna SM i Duathlon två år i rad (2015 och 2016) samt SM i halvdistans 2015 med en förhoppning om att försvara titeln nu under 2016, är ingen liten uppgift. Pressen kommer både inifrån och utifrån så nu gäller det att balansera allt för att kunna prestera på topp.
Det är ingen tvekan om att han gläds enormt över sin prestation redan nu, en ödmjukare människa får du leta efter. Denna resan har bara börjat. Varje ny tävling ger en ny erfarenhet och lärdom som vi alla använder som redskap inför nästa tävling och så vidare.
Som exempel satt både jag och Simon och körde lite nya energitester på honom baserade på ny vetenskap. Att vi sitter dagen innan varje tävling, med en matvåg och väger pulver och räknar molekyler är standard. Utöver cykeln/våtdräkten/löparskorna så är det trots allt ditt viktigaste redskap på tävlingen. Bra förberedelserna är viktiga, och vad vi tror, även en nyckel till framgång.
Grymt bra jobbat Fredrik Bäckson, Umara Sports Club. Vi är verkligen så glada över att få sitta i köket med dig dagen innan start, agera nutritionsnördar och skratta tillsammans 🙂
Foto: Clara Bohlin