Välj en sida

Vem i hela fridens namn är Tommy Ivarsson och varför ska du läsa någonting han skriver, eller lyssna på vad han säger? En fråga många ställer sig – så även jag ibland. Men, ge mig fem minuter av din tid till att presentera mig själv, det är allt jag begär just nu. Se det lite som en första date där jag nervöspratar i 5 minuter innan vi säger hej.

Född 1985 och uppvuxen på landet på en liten gård i Nygård några mil norr om Göteborg. Jag hade en helt awesome barndom vad jag minns, och gjorde väl det som de flesta barn gör. Leker, äter, idrottar, spelar spel och går i skola.

Mitt barndomshem – Min trygghet (med underbara löparspår)

Barndom, Diabetes och Idrott

Under barndomen hände väl inget speciellt förrän jag fyllde 5 år. Det var då jag fick diabetes typ 1 och här någonstans lades grundintresset för kosten och hur den påverkar vår kropp. När jag växte upp under 90-talet testades massvis av olika sporter där jag till slut fastnade vid styrketräningen som 15-åring. Konditionsidrotter blev jag aldrig riktigt bra på. Att springa på en fotbollsplan i 90 minuter eller prestera på 5000 meter gick liksom inte. Eller, jo, det gick givetvis. Men kunskapen om energitillförsel och blodsockerreglering var nästintill obefintlig under min uppväxt och jag var allt som oftast trött under de energikrävande idrotterna. Många gånger blev jag trött långt före alla andra trots att vi tränade lika mycket (suck). Som barn så gör man inte gärna tråkiga saker om man inte måste, så jag skippade de aeroba idrotterna. Istället fastnade jag för explosiva idrotter som inte konsumerade blodsocker på samma nivå. Där blev jag betydligt mycket bättre vilket var roligt och inspirerande och jag var fast.

Det första delmålet för en 5-åring – Lära sig injicera insulin. Första testobjektet blev en helt vanlig apelsin.

Bollsporter, racketsporter, friidrott, dans, styrkelyft, tyngdlyftning, akrobatik, löpning är några av de testade idrotterna hittills och i nuläget brinner jag stort för konditionsidrott i stort.

Nyfikenhet, Experimenterande och Kunskap

Jag är troligtvis inte den standarddiabetiker som du kanske redan träffat. Utöver den erfarenhet som 25 år med diabetes ger så har de sista 5 åren med akademisk utbildning inom Biomedicin och kroppens fysiologi verkligen gett mig en djupare förståelse för hur allting fungerar. Med ökad förståelse och kunskap kommer nyfikenheten att experimentera. Det där med att äta lite och ofta för blodsockrets skull är en bra riktlinje, men en riktlinje kan böjas väldigt mycket :).

Fasta

Mellan 2009-2014 körde jag en form av periodisk fasta vilket var nytt inom styrketräningen för några år sedan. Jag åt 1-2 måltider varje dag, oftast var det den fastebrytande måltiden/frukosten (break fast) vid 12-13 tiden mitt på dagen och sedan en större middag vid 19-20.00 på kvällen. Tiderna var givetvis inte huggna i sten – kost ska vara simpelt.

Bodybuilding

Under samma period dietade jag och tävlade i Bodybuilding där jag startade min diet vid 87kg kroppsvikt och vägde in på 72kg på scen under tävlingsdagen 3 månader senare. Sedan körde jag och Simon  en egen ätartävling där vi ville nå 100kg i kroppsvikt, Simon vann den kampen och jag gav upp vid 97kg. Så ja, jag har även experimenterat på det estetiska planet för att skulptera kroppen som jag ville ha den.

Styrkelyft

Efter bodybuildingen var det styrkelyft och tyngdlyftning där jag höll mig mellan 85-90kg. I det här skedet var jag ungefär lika konditionstränad som en 90-åring.

 

Några nuvarande rekord i styrkevärlden:

  • Marklyft 230kg
  • Knäböj 180kg
  • Bänkpress 140kg
  • Stöt 110kg, Ryck 85kg

Styrkelyft ser inte ut så här. Men även lite strongman-träning är roligt.

Utbildning – Fil.mag Biomedicin – inriktning mänsklig prestation

2009 kom jag in på Biomedicinutbildningen i Halmstad och 2014 gick jag ut med en magisterexamen i min hand. Under dessa år har jag lärt mig extremt mycket som jag numera vill använda och lära ut till andra. Delvis för att det ger mig själv ett mervärde, men även för att jag mer än gärna skulle vilja vara den superstolta personen som varit delaktig i att våra svenska idrottare hamnar högre upp i topplistorna.

Utbildningen varade i 4,5 år där jag körde sista halvåret av min magisterutbildning på 50%, jag utförde och skrev alltså min uppsats om Foam Rolling på halvfart. Jag ska inte dyka ner så mycket djupare här utan vill bara förtydliga att den akademiska världen har gett mig väldigt mycket ödmjukhet inför vad vi människor faktiskt känner till om vår kropp och dess prestationsförmåga i dagsläget.

Men är du inte passionerad och älskar den kunskap du får så kommer den försvinna inom kort. Detta gäller i princip oavsett vad du pysslar med. För min del så lades grunden till det jag vet idag under utbildningen, förståelse för källkritik, referensgranskning och ödmjukheten. En förståelse för att världen aldrig är svart eller vit, och då framförallt inte den mänskliga fysiologin. Jag läser gärna en informativ eller inspirerande bok och läser i dagsläget en bok som heter ”Eat and Run: My Unlikely Journey to Ultramarathon Greatness”, skriven av Scott Jurek och Steve Friedman. Men det här är inspirerande läsning, ingen facklitteratur på något vis. Ta inte det som står i valfri bok som den givna sanningen om inget refereras. Vem som helst kan skriva och publicera en bok, så man får ta det för vad det är.

Men vem är jag att döma en boks innehåll egentligen? Jag läser den, tar till mig informationen, presenterar den vidare, men när jag gör det….. det är då jag är noga med att påpeka vart jag läst informationen. Främst för att du som lyssna inte ska ta det som den ultimata sanningen. Jag är inte felfri på något vis, jag är bara människa!

Tommys resa från ett industrigolv till egenföretagande

Jag har alltid varit mer av en teoretisk än en praktisk människa. Må hända att jag jobbat som både trädgårdsarbetare, industriarbetare och truckförare som alla är praktiska yrken. Yrken där kaffet alltid är svartare än natten, du verkligen får leta efter rena fläckar i fikarummet och hierarkin på plats är i princip likadan överallt – äldst står övers. Jag flyttade hemifrån när jag var 22 år, köpte ett hus som jag ägde och renoverade i 3 års tid, hade bilar som jag meckade med, skaffade motorcykel, byggde om åkgräsklippare till festfordon, körde röjsåg och så vidare. Exemplen är många, men min flytt till Halmstad gav en nystart.

Numera är jag en mer målmedveten, strukturerad och envis egenföretagare. Förvisso jobbar jag fortfarande halvtid på ett lager för att få pengar i fickan. Men jag har ett tydligt mål om att göra något så mycket större i världen. Åtminstone i den del av världen som jag brinner för – nämligen idrottsprestation. Egentligen behöver inte idrott vara inkopplad, utan mänsklig prestation är det egentligen som kittlar i magen.

Löparen Tommy

Jag springer sedan något år tillbaka. Började på 7min/km-tempo i 3km (5km var långpass) i slutet av 2014 och nu ett år senare sprang jag min första halvmara som blev Göteborgs halvmaraton där jag klarade att hålla ett snittempo på 5,15min/km. Energin finns i kroppen för att utföra såna här lopp, åtminstone så länge som min energitillförsel är tillräcklig (110gr/timme räckte i Göteborg).

 

Egenföretagaren Tommy

Jag och Simon driver som du kanske vet, Umara. Så det är där som mitt fokus ligger och jag hoppas att du verkligen uppskattar det vi gör. Vi är trots allt bara två lite smånördiga, kunskapshungrande och innovativa grabbar från Halmstad som älskar det vi gör. Men jag måste erkänna att vi nog inte hade gjort det om ingen trott på oss. Den support vi får från våra respektive, våra familjer och er idrottare gör att vi håller vårt Focus – Follow One Course until Success. 😉

 

Tack för mig!

// Tommy

Fem saker ni inte visste om Tommy

  1. Olika stora fötter, vänster är strl 43 och höger är strl 45 (skiljer 11mm)
  2. Ihopväxta tår (två stycken på varje fot)
  3. Får blodtrycksfall och svim-känningar varje gång någon annan sätter en spruta i mig (tar själv 5st om dagen)
  4. Har en försmak för mörka smakrika öl med kraftig karaktär
  5. Väldigt ointresserad av sport i största allmänhet

Umara + Prestera Mera = Awesome


Tack till dig.
 Umara är den sponsor som gör det möjligt för oss att driva Prestera Mera och därigenom hjälpa dig.

Gillar du Prestera Mera så berätta det för oss i en kommentar eller lämna en recension på iTunes. Besök gärna också Umara och testa deras produkter. Det hjälper oss att hjälpa dig.

Vem är Tommy?

av Tommy & Simon Tid att läsa 11 min
1