Lyssnarfrågorna i veckans avsnitt handlar bla om träningsoptimering för löpare, kolhydratintag inför träning, pulszoner vs kraftzoner och tillskott för 6-timmars lopp.
Lyssnarfrågorna i veckans avsnitt handlar bla om träningsoptimering för löpare, kolhydratintag inför träning, pulszoner vs kraftzoner och tillskott för 6-timmars lopp.
Tjena Tommy och Simon!
Jag likt många andra blir jag nervös inför tävling och har svårt att sova. Tankarna går i loop och jag vaknar ofta. Jag undrar därför om intag av Melatonin kvällen innan tävling kan göra att jag presterar mera!
Jag tänker att bättre sömn – ger bättre prestation, men stämmer detta? Kanske effekterna hänger kvar så att man blir trött dagen efter och det blir kontraproduktivt?
Om det nu kan leda till att jag presterar mera, hur ska jag använda Melatonin?
1. Hur nära inpå loppet kan jag ta Melatonin? Exempelvis 12h.
2. Hur nära inpå läggdags bör jag ta Melatonin?
3. Hur mycket Melatonin bör jag ta? Exempelvis 3, 6 eller 10 mg?
Med vänlig hälsning,
Klas
Fråga Umara
Tack för en frän podd och för all kunskap ni delar med er av! Min fråga rör viktminskning, närmare bestämt om ni tror det är vettigt för mig att försöka åstadkomma detta för att prestera bättre i triathlon, och om ni kan ge tips på hur jag ska gå tillväga.
Jag är en 40-årig ganska ambitiös triatlet som tränar ca 7-10h/vecka fördelat på 6-9 pass (triathlongrenarna plus styrka på gym). Jag är just nu mellan coacher och lägger själv upp min träning, men har helt ok koll på det. Jag har en bakgrund inom cykling där jag som junior och tidiga vuxenåren var strax under elit i mtb och landsväg. Då vägde då jag runt 73-75 kg fördelat på mina 180 cm. Jag har tränat på nivån jag gör nu i ca 1,5 år och kroppen absorberar träningen bra tycker jag. Jag har haft lite problem med överbelastning i en fot vid löpning och sen i benhinnorna när jag började löpträna 3 pass i veckan. Foten är rehabad och bra och benhinnorna är under kontroll nu efter att ha backat på löpvolymen och nu kommer öka mycket långsamt. Löpning är min sämsta gren. Jag vet att det kommer ta tid och tålamod innan jag är där jag vill prestationsmässigt och är fine med att ta det piano.
Jag kan ändå inte låta bli att fundera över hur min vikt påverkar löpningen. Trots att jag tränat systematiskt och med ganska hög belastning i 1,5 år (innan dess var dosen ca 3h i veckan) så har jag gått upp ganska mycket i vikt sedan jag höjde träningsdosen. För 1,5 år sedan vägde jag 86 kg, men sedan träningen ökade och jag även började med kreatin gick jag upp till 91-93 kg. Hur kan det komma sig? Är allt vätska som jag läst kan bindas i högre utsträckning av kretin? Jag ser på min kropp att det främst är muskler jag lagt på mig, men jag blir ändå fundersam om det är normalt att gå upp så mycket på kort tid trots att jag tränar mycket. Jag har ändå en del kroppsfett som ju inte fyller någon vidare funktion. Jag försöker äta mycket och regelbundet och är bra på att få i mig mellanmål. Tänker inte på att hålla igen på godsaker i vardagen, men tycker inte heller jag har ett onormalt sug efter det som jag haft när jag tränat inget eller mindre.
Jag funderar på om det vore bra för min prestation att ligga ca 10 kg under det jag gör idag, vad tror ni om det? Klubbkamrater som är snäppet vassare än mig är betydligt tunnare i kroppen. Jag har förlikat mig med att jag har mer av en Kristian Blummenfelt-kropp, men tänker samtidigt att jag har onödigt mycket att släpa på som både gör mig långsammare och ökar belastningen i löpning. Om ni tror på viktminskning, när och hur ska jag åstadkomma den på ett långsiktigt sätt? Jag har gjort kortsiktiga försök att minska kalorier, bl.a. genom att inte äta frukost dagar jag inte tränat, men jag tränar i regel 6 dar i veckan så det blir inte så många kalorier jag sparar in där. Har försökt fokusera på att få i mig mer protein och mindre kolhydrater på det senaste, men har inte hunnit utvärdera det än. Är enda sättet att äta mindre godsaker (kakor, chips och godis) och helt enkelt försöka jobba på min dåliga karaktär? 😉
Hej! Jag undrar ifall ni kan prata lite hur man ska tänka kring kvalitetspass/intervaller kopplat till loppets längd. Jag löptränar 3 gånger i veckan och ska gå upp till 4 gånger i veckan nu. Jag tränar inför Göteborgsvarvet och mina långpass är uppe i 13km än så länge men jag ökar med tiden. Men frågan är hur man ska tänka kring intervaller kopplat till ditt lopp? Ska intervallerna pågå längre om ditt lopp är långt? Eller ska man bara köra klassisk norsk intervall på 4×4 och så är det passet klart där? Men även ska jag jogga några kilometer innan och några kilometer efteråt så man får volym på passet? Ja många frågor. Ursäkta all text! Ni är grymma!
Hej!
Tack för att ni ångar på med vetenskap i denna tid av pseudo och broscience.
Jag har en fråga! Jag har blivit tvåbarnspappa och nu stundar en given pappaledighet. Prestationsdemonen flåsar mig dock alltid i nacken och jag siktar på att springa snabbare för varje år.
Nu kommer mina träningsslots för kvalitet och långpass förskjutas till antingen 06 eller efter 20 och min fråga är vetenskapen har något att säga om vad som är lämpligast utifrån prestationssynpunkt? Handlar det om man är en A eller B-människa, för jag vet fan inte vilken av dem jag är. Jag är ibland pigg på morgonen och ibland på kvällen, men oftast trött under båda angivna tidpunkter.
Kommer försöka upprätthålla 10 mil/vecka med ett långpass och två-tre kvalitetspass. Målet är sub 2 på Lidingö och sub 2.35 på Frankfurt marathon.
Hej! Tack för att ni finns.
Vi är en trio som har fått för oss att cykla igenom Sverige i sommar. Det ser ut att bli i slutet av maj (förhoppningsvis är vägarna snöfria…)
Vi har hyfsat god träningsbakgrund och har gjort diverse motionslopp innan men inte så långa cykeletapper flera dagar i rad. Vi har 13 dagar på oss att genomföra distansen, så det blir ca. 150km per dag.
Har ni några bra tips inför detta äventyr? Hur ska man lägga upp träningen nu 5 månader innan för att få en så fin resa som möjligt? Just nu är vi inte i någon vidare cykelform bör tilläggas 🙂
Tusen tack!
Har ni några förslag för energi eller kosttillskotts intag vid längre skidlopp?
Jag ska köra ett 50mil långt lopp (Iditarod Trail Invitational) i Alaska i slutet av Februari så det kan bli kallt. Har experimenterat med era whey/canola oil/coconut fat ”shots” från RAAM förra året och de funkar bra även i kyla. Tänker ta med mig en hel del sådana + gels. Det finns aid stations ungefär var åttonde mil men det är den enda supporten tillåten. Drop bags vid 20 och 35mil. Tack för en bra podcast!