Massor av lyssnarfrågor har strömmat in så vi får helt enkelt beta av ett gäng till! Vi snackar hunger och träningsvolym, träningsvärk, Broccoligroddaroch så avslutar vi med ett rejält snack kring värmeträning och hur du kan implementera det.
Massor av lyssnarfrågor har strömmat in så vi får helt enkelt beta av ett gäng till! Vi snackar hunger och träningsvolym, träningsvärk, Broccoligroddaroch så avslutar vi med ett rejält snack kring värmeträning och hur du kan implementera det.
Hej Tommy och Simon! Här kommer en fråga till kommande ”Frågor och svar”-avsnitt:
Jag är 40 år och har precis börjat löpträna. För ett år sedan låg på runt 35-40 km per vecka, idag fördelar jag runt 50-55 km på sex pass per vecka. Tidigare i mitt liv har jag bara tränat väldigt hårt och med pulsen i zon 4. Sedan jag våren 2023 kom igång med konditionsidrott igen tränar jag istället mycket i zon 2. Oftast går det väldigt bra men varje gång jag jag höjer träningstiden eller intensiteten händer något! Efter mitt första cykelpass på över två timmar, sedan efter det första passet på tre timmar, efter första löpturen på över 25 kilometer, efter Hässelbyloppet, efter gårdagens 20 x 400 m på tröskelfart. Två- tre timmar efter passet höjs min kroppstemperatur med ungefär en grad, jag känner mig febrig och helt otroligt trött. Allt som oftast sover jag en stund. Det händer oavsett om jag äter och dricker efter passet eller inte.
Det händer aldrig min (nästan) jämngamla sambo, som började löpträna tillsammans med mig i mars 2024. Han har (fram till 2022) en gedigen bakgrund inom konditionsidrott med väldigt mycket aerob (zon 2-)träning på cykel och skidor. Visst har han sprungit en del, men mest bara 3 km-slingor och väldigt sporadiskt.
De hårdare passen anpassar vi efter individuella förutsättningar och baspassen kör vi tillsammans, med honom 10 slag in i zon 2 och mig 5 slag under zon 3.
Vad är det som händer när jag kraschar så här? Varför händer det inte min sambo?
Till kommande frågeavsnitt:
Jag är 40 år och tränar 7-10h per vecka. Tävlar i längdskidor och MTB.
Jag styrketränar 1-2 gånger i veckan med 3-6 reps och upplever mig relativt stark i chins, bänkpress, knäböj och marklyft.
Rent spontant känns det som att jag skulle kunna ha nytta av att bli lite hårdare och mer genomtränad av någon crossfitliknande träning. Tex massa kettlebell-swingar, frivändningar, kasta medicinboll och liknande i många repetitioner med kort vila.
Blir ofta muskulärt trött och får kramp i långa tävlingar.
De få gånger jag testat crossfit blir jag dock extremt sliten. Frågan är om detta ger något av värde som väger upp för att man blir sliten?
I ett veckoschema med 1-2h på tröskel eller strax över, 4-5h distans och 1-2 korta och tunga styrkepass känns det svårt att klämma in ett 45 min pass crossfit utan att det går ut över övrig träning.
Jag vet att det finns vetenskap bakom fördelarna med tung styrka även för uthållighet. Men finns det något som att förbättra prestationen i tex 100 frivändningar med 50 kg på tid skulle ge för prestationen i tex MTB?
Erik Dunåker är väl Herr Aspartam, dietist? Inte cyklist?
Helt rätt!
Tack för en bra podd!
En kommentar till avsnitt 476 där ni pratar om Hb, järn och ferritin. Frågeställaren säger att han har ett järnvärde på 18 och ni svarar med referensvärdet för ferritin. Ferrritin och järn är inte samma sak. Ett järnvärde på 18 ligger med god mariginal inom referensvärdet, se t ex https://www.karolinska.se/pta/klinisk-kemi/jarn-p-/ , medan ett ferritin på 18 mycket riktigt är under referensvärdet för en man.
Tack för förtydligande. Vad jag förstår tas primärt test av HB, ferritin och eventuellt transferritin då serumjärn kan variera kraftigt under dagen. Gjorde därför ett antagande att ferritin var det som menades men det kan ha varit för snabb slutsats av mig. Tack för rättning 🙂
//Simon
Värmeträning, helt klart intressant .
Det jag inte riktigt landat i efter att ha lyssnat på era tidigare avsnitt kring ämnet, samt försökt läst själv kring ämnet är;
När i träningsperioden lämpar sig ett värmeblock? Jag förstår att ett block kommer väl till pass relativt nära inpå ett race. Men har man någon nytta av det i grundträningen? Kan man upprätthålla den adaption som man kanske fått efter ett 10-dagars block, genom att underhålla med enstaka pass?
Mvh
Fredrik Z
Hej!
Tomatjuice-Jocke här igen 😄
Ska springa 6-timmars i februari och känner att jag har ganska bra koll på vätske- och energiplan (satsar mot 6dl vätska, 80g kolhydrater per timme). Funderar på hur jag ska tänka med övriga substanser. Antar att jag kan dra nytta av både nitrat och koffein men kanske inte så mycket av beta-alanin och bikarbonat? Och hur mycket koffein kan jag gå för, 100g per timme? Vid tidigare 6-timmars har jag hållit en snittpuls på 156. Väger runt 65 kg. Tack på förhand för svar!