Lyssnarfrågor står på schemat denna veckan. Vi betar bla av frågor om torrhosta, utmattningssyndrom, hälseneproblem och Ironmanträning!
Lyssnarfrågor står på schemat denna veckan. Vi betar bla av frågor om torrhosta, utmattningssyndrom, hälseneproblem och Ironmanträning!
Hej! En fråga i två delar, angående periodisering/säsongsträning. Jag är löapre i första hand, det är det jag vill vara bra på och det jag normalt sätt ägnar mest tid åt. Jag har förstått att det är ett bra koncept att man kör vecka 1 lagom hårt, vecka 2 hårt, 3 jättehårt och sen en lugnare vecka 4 o.s.v. Jag har även förstått det som att under en vecka ska 80% vara i zon 2, och 20% tuffare som tröskel, intervaller etc (rätta mig mer än gärna om jag har fel). Min fråga är: Bör man anpassa detta något efter säsong? som löpare har jag oftast min första tävling i maj (göteborgsvarvet) och kanske något millopp innan dess. men ska de 2 principer jag precis skrev se likadana året runt? Eller mer zon 2 nu på vintern? Under vilken del av året ska volymen vara som störst, och kan man anpassa specificiteten något? När man pratar 80/20, är det då framförallt tid och, när man går till en tuffare vecka, ska man då utöka tiden eller distansen främst, givet att man springer en längre sträcka på samma tid när man blir bättre? Och hur ska jag balansera styrka och löpning, mer styrka nu under försäsong och mindre löpning?
Del 2 i min fråga är liknande ovan, men då jag bestämt mig för att göra klassikern i år så kommer säsongen se annorlunda ut och jag kommer vilja vara i tävlingsform redan vid vasaloppet. Så hur ska jag tänka inför denna säsong, jämfört med ”normalläget”? Aldrig varken cyklat, simmat eller skidat mycket innan, men behärskar alla disciplinerna. Räcker det att köra mycket löpning och gym för att förbättra konditionen, och endast lägga lite tid just inför varje disciplin för att öva speicificitet?
Tack för en grym podd!
Hej !
Har en fråga till kommande fråga svar – avsnitt.
Det handlar om vo2 intervaller på cykel , tex 30/15 eller over / unders . Ska man prioritera hög puls eller hög kraft över intervallerna ? Efter många år på trainern har jag börjat lära mig att jag tex kan spurta in i intervallen (hög kadens) o på så vis kunna hålla uppe kadens o puls bättre än om jag kommer in med lägre kadens. Vid lägre kadens håller jag enklare uppe kraften men inte pulsen.
Detsamma gäller vid vilan mellan intervallerna , ska man då slå av gravids för att pulsen ska gå ner långsammare = mer tid på hög puls , eller försöka komma ner snabbt i puls ? Vad ger bäst tränings stimuli sett till ackumulerad tid ?
Tacksam för svar och keep upp good Work 🙂 Med vänlig, nybliven 2barns mamma som vill göra det bästa av varje minut på trainern
Hej!
Jag har en fråga angående energiintag vid kortare aktiviteter. Jag tränar mest styrketräning och landsvägscykling, 4-5 ggr/vecka. Inga mål om tävling utan tränar för att kul och roligt att utvecklas. Jag cyklar oftast mellan 1-2 h, ibland även längre turer. Har alltid med mig sportdryck på turer över i alla fall 1,5h. Ofta landar mina turer på ca 1 h.
Anser ni att det är av värde att inta energi även på dessa kortare pass runt timmen, och i så fall i vilken mängd ? Nyfiken på att höra era reflektioner!
Tack på förhand 🙏