Lyssnarfråggor står på veckans schema. Vi avhandlar energitillgänglighet, fullkornsprodukter, fettintag vid aktivitet, vikten av vikt för skidåkare, samt kombinera styrka och löpning.
Lyssnarfråggor står på veckans schema. Vi avhandlar energitillgänglighet, fullkornsprodukter, fettintag vid aktivitet, vikten av vikt för skidåkare, samt kombinera styrka och löpning.
Hej! Har lyssnat på sisådär hundra avsnitt från er på kort tid, och tycker att ni är fantastiska att lyssna på! Fortsätt så. 🙂
Har en fråga:
Har medvetet påbörjat en viktnedgång. Energiintaget minskar jag huvudsakligen genom att minska mängden kolhydrater, eftersom det är en strategi som ger mig god mättnad, samt ser till att proteinintaget är lagom.
Nu när jag springer ser jag att pulsen ökar snabbare direkt när jag börjar springa, samt håller sig högre genom hela passet.
Det känns inte direkt jobbigare än innan, men pulsen på distanser om 5 km är några slag högre (från 148 till 152) på ett lägre tempo (5:38 mot 5:08). Dessutom kan pulsen sjunka med närmare 10 slag på samma tempo ca 5 km in i passet.
Confounders: vadskada med påtvingat uppehåll från löpning (men istället roddmaskin), samt covid-19 vars intensiva fas gav med sig på en vecka. Lika stillasittande liv i övrigt både före och efter. 🙂
Det kan naturligtvis vara så att konditionen bara gått ner från påtvingade uppehåll, men jag har inte upplevt att pulsen ökat så här fort tidigare (uppmätt med både pulsband samt en Forerunner 255, så värdena stämmer).
Min fundering är om energiunderskott samt ett för mig väldigt lågt kolhydratintag också kan ge en högre puls?
Man, 40 år, 84 kg.
Tack!
– Micke
Tja,
Jag har sagt det förut men säger det igen: Tack för en fantastiskt grymt, underbar, kunskapsbringande, mysig och AWSOME pod…;-)
Jag har en ny fundering gällande träning MED eller UTAN ”the big five” (koffein, kreatin, beta alanin, nitrat och bikarbonat). Vill dock börja med att säga att jag lyssnat och läst ”#276 Adaption av tillskott under konditionsträning”.
Jag kan missförstå och röra till detta men jag tror inte det avsnittet svarar på denna fundering då den verkar handla mer om ”akut prestationshöjning” medans jag i nu undrar mer om långsiktig prestationshöjling.
Anta att jag kör cykelintervaller MED ”the big five”. Jag kör dessa intervaller på en intesitetsfaktor (IF) på 1,2 med RPE 18-19.
Sen kör jag samma intervaller UTAN ”the big five”. Då kör jag dessa på en IF på 1,0 men med SAMMA RPE, dvs 18-19.
Så till min fråga. Finns det någon studie som visar att jag får bättre långsiktig träningsadaption av att köra med ”the big five” tillskotten än utan? Eller om det inte finns så skulle det vara intressant att höra erat resonemang kring detta.
Tack för en fantastiskt grymt, underbar, kunskapsbringande, mysig och AWSOME pod…;-)
Puss&Kram
Kristoffer ”AdrenAhlin” ”AhlintheMachine” ”Ahl-In” Ahlin (egenkärt barn har många namn som jag brukar säga)
Tjohej, tack för många bra tips i podden. Om man ska springa marathon och söker en strategi för vilken fart/måltid som är rimlig, kan man då utgå från sina tröskelvärden och ha det som utgångspunkt för strategin? Om jag exempelvis via labtest har AT på 4:00/km och LT på 4:45. Hur kan jag använda detta för att bestämma ett vettigt mål för Marathon? Hur skulle ni resonera runt en bra paceing-strategi? //Tobbe