Dags för frågor & Svar igen! Denna vecka går vi bla igenom styrketräning för maraton, ketoner, högt blodsocker vid typ 1 diabetes och tävling samt plantar fasciit och viktnedgång. Något för allt helt enkelt, detta vill du inte missa.
Dags för frågor & Svar igen! Denna vecka går vi bla igenom styrketräning för maraton, ketoner, högt blodsocker vid typ 1 diabetes och tävling samt plantar fasciit och viktnedgång. Något för allt helt enkelt, detta vill du inte missa.
Hej, kan Nikotinamidmononukleotid (NMN) och ElevATP tillskott ha en positiv effekt på den kardiovaskulära funktionen, samt återhämtning ?
Vill minnas att ni nämt att Energieffektiviteten vid cykel är ca 80%. Men hur ser det ut i andra aktiviteter? Ex roddmaskin, stakmaskin. Upplevd ansträngning vid 200w roddmaskin är betydligt högre än på cykel. Kan 200w kosta mer eller mindre att producera beroende på aktivitet?
Hej!
Börjar med det obligatoriska tacket, grymt jobb ni lägger!
Vi har under några år haft hälsotester på jobbet där man har gjort stick i fingret och kunnat utläsa sina hemoglobin-nivåer. För ca 2år sedan låg jag på 165 men har under dom två senaste testerna legat nere på 140.
Min fråga är helt enkelt hur man gör för att öka dessa nivåer igen? Man vill ju ha så högt som möjligt.
Är hobbytriathlet, 37år och tränar ca 400 h/år, 179cm 71kg.
Fråga till Podden: Finns det någon vetenskapligt rekommenderad tandkräm? Har SOK och/eller individuella landslagsorganisationer några rekommendationer?
Jag googlade ”antibakteriell tandkräm” nyligen och fick den längsta värdelösa träfflista med ren reklam jag någonsin sett – de TVÅ första sidorna i sin helhet var enbart länkar till först betalda annonser och sedan till helt uppenbar reklam/influenceförsök.
Hej!
Tack för en lysande pod!
Jag har lagt märke till att många inom konditionsidrotten faktiskt använder sig av snus.
Så min fråga är om det finns några studier på hur snus påverkar prestationen?
Tack på förhand!
Hej! Tack för en grym podcast och väldigt bra produkter! 🙂
Bakgrund: jag har cyklat för skojs skull i 10 år, varav senaste 5 kontinuerligt året runt med trainer över vinterhalvåret; och det har blivit många 100km+ turer både ute och inne. Ligger runt 8 timmar i snitt per vecka och har gjort 36 varv runt solen.
Ofta när jag kör långa pass så landar jag med en statisk huvudvärk som ibland håller i flera timmar efter passet. Har bra ork för att fortsätta en bra stund till så känner inte att jag bonkar.
Senaste passet på 3,5 timme inomhus i ren zon 2 (0,66if) landade på strax över 1900 kcal via effektmätaren. Under passet konsumerade jag 210g Umara dryck, 3L vatten och 1 elektrolyttablett (0.9g salt); och efter 75g urecover i 0,5l vatten. Sen middag strax därefter.
Varför får jag huvudvärk? Vad bör jag testa? 🙂
Tack för en riktigt bra podd.
Har en fundering kring energi och distanspass i zon 2 ansträngning. Brukar träna runt totalt 16-20 timmar i veckan med ett längre distanspass ca 5-6 timmar på helgerna. Intar under själva passet energi i form av 200g usport och ett antal bars. Efter själva passet så intar jag bra med energi i form av vanlig mat. Mitt dilemma är att jag efterkommande dag kan känna mig rätt okej på förmiddagen men får ofta en kraftig dipp på eftermiddagen.
Några tips för attt undvika dipparna och hantera återhämtning.
Mvh
Tack för en riktigt bra podd med väldigt mycket värdefull information.
En fråga kring distanspass på ca 6 timmar cykel i Zon-2 ansträngning och energi.
Har en själva passen ett energi intag bestående av sportdryck och bars och energi räcker bra under själva passen. Intar vanligen energi under passet och dagen motsvarande energiåtgång baserad på effektmätare.
Nu själva problemet är att jag under efterföljande dag så upplever jag en krafig ”energidipp” och trötthet.
Hur ska denna typ av problem hanteras bäst?
Hej
Tack för en mycket bra podd. Jag har lärt mig mycket.
Jag undrar när man ska börja med att fylla på kolhydrat under löpträning. Jag är en 60 årig gubbe och löpträna 2-3 gånger/vecka. Målet är att kunna förbättra mig på halvmara. Min PB är 1h46m från årets Göteborgsvarvet.
Min fundering är att en vanlig motionär som jag inte behöver lika mycket påfyllning per timme som en elitidrottare. Det är först när träningsintensitet är över viss nivå man behöver med kolhydratintag. Jag är inte säker på om jag tänkte rätt här och undrar hur jag ska göra egentligen.
Tack så mcyket