Att salt är något vi behöver som människor och konditionsidrottare är brett vedertaget. Ett bra saltintag hjälper oss att bibehålla en korrekt plasmavolym i kroppen vilket är viktigt för vår möjligheter att transportera syrerikt blod runt i kroppen.
I undersökningar har man sett att 83-96% av ultralöpare intar salttillskott under lopp. En majoritet tror också att saltintag är nödvändigt för att motverka kramp, illamående och hyponatremi. Dock har dom flesta studierna hittills haft svårt att bevisa det sambandet. Just detta har forskarna i denna studien kollat närmare på, den heter Prospective Observational Study of Weight-based Assessment of Sodium Supplements on Ultramarathon Performance och går att läsa i sin helhet i länken.
Studien var är en prospektiv observationsstudie och genomfördes på ultralöpare som deltog i ett återkommande flerdagars ultralopp. Studien kollade på en 80km lång etapp, etapp 5 av 6. Man återkom under flera år till detta lopp som han gå i Chile, Patagonien, Namibia och Mongoliet. Alla löpare erbjöds samma mängd vatten och energi. Totalt deltog 266 löpare i studien. Man tog reda på vilka salttillskott dom använde genom enkäter. Sen vägdes dom innan start och efter målgång. Efter målgång tog man också blodprov på löparna.
Deltagarna delades även in i kategorier efter saltintag. Dom med lägst intag fick i sig 2 gram salt på de 15 timmar som loppet tog i snitt, medans högsaltgruppen fick i sig i snitt 7 gram salt under loppet.
Resultat & Diskussion
Det var få demografiska skillnader mellan grupperna, man kunde dock se att kategorin med lågt saltintag hade högre BMI och hade sprungit färre ultramaraton. Saltintaget mellan löpare med liknande förmåga visade inga signifikanta skillnader. Detta stämmer väl överens med tidigare forskning som pekar på att saltintaget inte är en bra indikator på prestation. Ett lågt intag associerades ej med hyponatremi (saltbrist). På samma sätt som ett högt intag av salttillskott inte associerades med hypernatremi.
Man kunde se att uttorkade löpare presterade bättre än löpare som var överhydrerade, de höll högre snittfart och därmed snabbare totaltider. Vilket talar för att undvika ett för högt intag av vätska och salter/mineraler när man tävlar. Forskningen i dagsläget talar mer för att fokusera på intaget av kolhydrater och att man har en bra energiplan för att optimera prestationen vid tävling.
Hej och tack för an awesome pod.
Jag har inte än hunnit lyssna igenom alla avsnitt även om jag håller på så svaret kanske finns där men isåfall har jag missat det eller inte hört det än.
Är frågan ställd på fel ställe ber jag så mycket om ursäkt.
Till frågan då.
Jag ska börja prova Bikarbonat och lite annan nutrition men på just Bikarbonat såg jag på eran webb att den rekomenderade dosen var baserad på en normalviktig person med ett BMI på 20-25.
Jag har ett BMI på ca 28.7 och hur mycket jag än skulle önska det så är det inte tack vara muskler 😀
Hur ska jag tänka i doseringen för mig då jag gissar at doseringen på mina 85kg blir för kraftig om jag väljer 0.2-0.3 gram per kilo kroppsvikt.
Lite kuriosa är att jag kör MTB, styrketräning och håller på att lära mig löpning…sen kanske det blir lite längdskidor/rullskidopr också.
Polariserar träningen enligt 80/20 så gott det går på MTB medans löpningen blir naturliga Löp/PW-intervaller under övningstiden. Mitt Vo2Max är just nu för Cykel strax över 47 och stadigt ökande.
Tacksam för svar.
Hej!
Hur står sig druvsockertabletter i jämförelse med sportdryck? Alltså inta dessa med jämna mellanrum under ex ett långlopp istället för sportdryck.