Många konditionsidrottare lägger ner väldigt mycket tid och pengar på träning, kläder och utrustning. På poddar, forum och i omklädningsrum diskuteras bästa grundträningen, intervallsorter och styrkeövningar. Även vad man ska äta och dricka under sin kommande tävling är ett hett ämne. Intresset kring detta speglas också i forskningsvärlden där många studier om träningsupplägg och idrottsnutrition har kommit ut de senaste åren.
Inom idrottsnutrition är det idag ganska klart vad som fungerar och vilka tillskott man bör jobba med om målet är optimal prestation. Vad vi som idrottare och människor gör i verkliga livet är dock en helt annan sak.
Just detta har forskarna i denna studie försökt ta reda på. Studien heter Pre-Exercise Nutrition Habits and Beliefs of Endurance Athletes Vary by Sex, Competitive Level, and Diet och är en enkätstudie på konditionsidrottare från 57 olika länder. Det var totalt 1950 deltagare och ca 50/50 mellan män och kvinnor. Det var allt från professionella elitidrottare till vanliga amatörer. Syftet med studien var att ta reda på deltagarnas tankar och handlingar kring tillskott och nutritionsintag inför träning. Samt att undersöka eventuella skillnader mellan könen och prestationsnivå.
Energiintag
Man började med att fråga om idrottarna följde någon specifik diet, ex. LCHF, gluten, hög kolhydrat eller vegansk. Hälften av deltagarna angav att de följde någon slags diet. Man såg framför allt att intaget av periodiserat och högt kolhydratintag ökade med prestationsnivån. Från 8% med amatöridrottare till 26,% med professionella idrottare. Amatöridrottare var också i större grad benägna att följa en lågkolhydratkost än elitidrottare.
Överlag rapporterade 63% att de utförde något träningspass på morgon utan frukost, dvs efter en nattfasta. På frågan om hur ofta dom intog mat eller dryck med kolhydratintag innan träning på morgonen blev svaret att 36,3% intog det nästan alltid, 27,7% intog det ibland och 36% gjorde det aldrig. Kvinnor intog i större grad kolhydrater innan morgonträning än män 42,5% vs 29,8%. När det kommer till frukostintag i relation till träningsduration uppgav 47,7% att de åt mer inför långa träningspass.
Om man istället separerar svaren på prestationsnivå kunde man se en del intressanta tendenser. På frågan om kolhydratintag innan morgonpasset ser man tydligt att högre nivå på idrottare innebär att att de oftare intar kolhydrater inför, 73,5% av professionella idrottare. För amatöridrottare är den siffran nere på 33,7%. Professionella idrottare ökar även sitt intag av frukost baserat på längden av träningspasset i större utsträckning än amatörer och elitmotionärer, 61,8% för proffs och enbart 46,7% för amatörer samt 49,2% för elitmotionärer. Samma tendens syns även kring att de idrottare som väljer att äta mer inför högintensiva pass.
Tillskott
Om vi går vidare och kollar på intag av tillskott visade det sig att 89% uppgav att de intog någon form av tillskott 1 timme innan träningen, (här inkluderades koffein från kaffe/tea). Män använde i större utsträckning nitrat, beta-alanin, vitamin E, vitamin C, kreatin, bikarbonat och andra koffeinkällor. Kvinnor använde i större utsträckning proteinpulver och BCAA/EAA tillskott.
Tydligast skillnad mellan elit och amatöridrottare såg man på användandet av beta-alanin och bikarbonat, det gick från 4,8% och 2,7% för amatörer till 35,3% respektive 14,7% för professionella.
Diskussion
En av det viktigaste lärdomarna från studien är att färre än hälften av idrottarna anpassar sin nutrition efter intensitet eller duration. För konditionsidrottare finns det många fördelar med att anpassa kosten. Speciellt om man behöver gå upp eller ner i vikt. Din träning kommer bli ge bättre resultat och ha bättre kontinuitet genom att anpassa kosten utifrån vilken träning du utför.
Forskningen förespråkar ett högt kolhydratintag för konditionsidrottare:
- 3-5 g/kg kroppsvikt och dag vid perioder med lätt träning eller viktreduktion.
- 5-7 g/kg kroppsvikt och dag vid medelhård träning omkring 60 min/dag eller förlängd lågintensiv träning.
- 7-10 g/kg kroppsvikt och dag vid hård träning.
- 10-12 g/kg kroppsvikt och dag vid extremt hård träning eller tävling.
Man ser tydligt att idrottare på en högre nivå tar till sig av detta (men även här är det förhållandevis få), antagligen både på grund av att de har större kunskap men också för att de behöver det i större utsträckning pga högre träningsvolym. Här finns definitivt en lucka för både idrottare och tränare att sätta sig in i ämnet mer.
Det bör dock tilläggas att många uppgav att det inte följer en specifik diet och vissa kanske ändrar sitt intag av kolhydrater inför träning omedvetet.
Kvinnor konsumerade i större grad kolhydratrik mat inför träning än män och anpassade intaget efter duration och intensitet i större grad, de verkar helt enkelt vara lite smartare 😉
Ett lite förbryllande resultat var att 18,1% av idrottarna varav 41,2% av professionella idrottare angav att de tog vitamin C innan träning. Vilket har visats sig kunna hämma träningsadaptionen. Så bara för att man är en bättre presterande idrottare gör man inte alltid smartare val. Angående tillskott såg man också att tillskott som nitrat, beta-alanin, kreatin bikarbonat används i större utsträckning av högpresterande idrottare. Inget konstigt med detta då de söker maximal prestation och varje sekund räknas. Men det ska nämnas som ett tips till den “vanliga” idrottaren att bäst effekt av dessa ämnen har den minst tränade 😉
I samband med frågorna kring tillskott hade det också varit intressant att fråga om dosering då detta är extremt viktigt för vilken effekt tillskottet ger, och det hade varit kul att se skillnaden mellan nivåerna på idrottarna.
Så slutsatsen blir att vi aldrig är fullärda och det lönar sig alltid att lära sig mer för att Prestera Mera!
Hela artikeln hittar du här: Pre-Exercise Nutrition Habits and Beliefs of Endurance Athletes Vary by Sex, Competitive Level, and Diet
Och hur gör man för att ta reda på minimal power at vo2max?
Och vad är det?
Vi tar upp din fråga i kommande frågeavsnitt #272
Tack för frågan 🙂
// Simmy
Kan in förklara oxygen blood saturation (SaO2)?
Japp, svarade i frågeavsnittet som släpptes i förrgår 🙂
// Simmy
Hej,
Grym podd detta är!
Jag har precis skaffat en trainer och ska köra Zwift som försäsong tillsammans med MTB ute när vädret är ok. Jag skulle vara väldigt tacksam om ni kunde göra en podd om försäsong på cykel. Jag känner mig lite lost vad man ska köra/hur mycket/vilken intensitet och vilket upplägg man ska ha olika veckor. Vore bra med en djupdykning där man kan få lite upplägg att utgå ifrån.
mvh
Andreas
Hej!
Jag är en tjej på 28 år som gillar att springa lite längre distanser i skog och på fjäll. Ett problem som jag har är dock att så fort att jag trappar upp min träning och känner att träningen är på topp och att jag kan springa mer och mer så försvinner min mens. Jag har förstått att det är vanligt bland elitidrottare att mensen uteblir och att jag alltså inte direkt är ensam om det här problemet. Min fråga är hur man ska tänka med träning och kost för att se till att både kunna trappa upp träningen och behålla sin mens? Har förstått att det till mycket beror på att få i sig tillräckligt med energi men finns det något mer som man ska tänka på? Finns det någon forskning inom området?
Hej,
Jag var på en föreläsning av Linda Bakkman och minns att hon nämde energibrist hos elitmotionärer. Vad jag minns var utebliven mens ett tecken på energibrist. Hon hade väldigt intressanta åsikter om hur man fick i sig mer energi. Tex var ett av hennes tips, sluta ät frukt, drick juice. Såleds bör hon ha forskat på området.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/manga-som-tranar-ater-for-lite-drar-ner-pa-socker-och-fett
https://www.bokblomma.com/18604/bakkman-linda/maten-bakom-resultaten
Hej grymma ni!
Grymma ni är (om det inte framgick i hej:et)!!
Jag har en fråga gällande kollaps vid konditionsträning. Jag har under det senaste halvåret känt att jag är nära att kollapsa efter vissa löppass. Känslan kommer i samma sekund som jag stannar, och sprider sig över hela kroppen. Huvudet är helt borta, jag har ingen kontakt med mina muskler (händer och ben). Tänk samma känsla som sekunderna innan man svimmar på riktigt. Man är liksom med, men kan inte göra något.
Jag har alltid lyckats komma tillbaka utan att svimma eller behöva lägga mig ner, men idag passerade jag även den gränsen. Sprang en sväng på lunchen, pulsen steg till 172 (har ca 187 i maxpuls). Jag är rätt bra på att ligga högt och 172 är ingen överdriven siffra för mig.
Genom min egen research såg jag att det finns flera anledningar till kollaps men skulle ni vilja ha er syn/input.
Det är inte lika illa på cykel, utan gäller framför allt löpningen…
Ska tilläggas att jag är lång och har lågt blodtryck.
(181 lång, ca 70 vikt – alltså ej onormalt. Äter bra också 🙂 )
Ser fram emot ert svar / tankar / studier och TIPS!!
Med vänlig hälsning,
Linnéa