Ni lyssnare fortsätter skicka in massor av intressanta frågor! Så för att hinna med kör vi ett frågor & svar avsnitt igen. Denna gången snackar vi graviditet och träning, träningsscheman, skiergintervaller och mycket mer! Lyssna och lär 😀
Ni lyssnare fortsätter skicka in massor av intressanta frågor! Så för att hinna med kör vi ett frågor & svar avsnitt igen. Denna gången snackar vi graviditet och träning, träningsscheman, skiergintervaller och mycket mer! Lyssna och lär 😀
En fråga helt apropå ingenting som ni gärna får svara på nån gång. Kosttillskott innehållande magnesium, är det nåt att äta och har det nån bra funktion på återhämtning eller liknande?
Om man varit i toppskiktet inom en fysiskt krävande idrott som exv boxning när man var tonåring typ 12-18. Hur tror ni det finns påverkar möjligheterna att nå elitnivå i en annan idrott, exv löpning, om man påbörjar en satsning igen närmare 30-års ålder? Blir det någon större skillnad om man inte tränat något särskilt under senaste 10 åren jämfört med om man underhållstränat 1-2h/v för att hitta en väg tillbaka? Jag ska inte på något sätt satsa utan bara en ren fundering. Tänker på det där med satellitceller, gammal kunskap, att känna sin kropp osv
Hej ni kunskapsbringande gossar!
Jag tränat mestadels kondition. Främst löpning och cykel. Finns det anledning för mig att ligga lika högt i proteinintag som styrkeatleter? Dvs över 1,6gram protein per kg kroppsvikt. Bidrar en sådant lite högre intag till något positivt för konditionsidrottare?
Tack för eran kunskap ni sprider!
Hej!
Tack för en mysig podcast!
Till mina frågor;
Finns det studier på skillnaden i glykogenlagrens påverkan vid fasta kontra VLCD?
Låt mig ge ett exempel; Kommer musklernas glykogen att tömmas olika mycket efter 40 h fasta kontra 40 h med endast 700 kcal bestående av enbart protein kontra 40 h med 700 kcal bestående av endast kolhydrater? Kommer återinlagringen av glykogen efter sådana ”tömningar” att ta olika lång tid?
Om jag tar mig själv som exempel så kör jag ibland en 36 h fasta från t.ex. Söndag 20.00 – Tisdag 08.00. Kan jag påverka glykogeninlagringen positivt på något sätt för att få till ett så bra pass som möjligt samma eftermiddag? Ibland kör jag intervaller denna dag och det har fungerat helt OK men kanske kan funka ännu bättre?
Mvh Anders
Hej och tack för bra podd!
Jag har 2 funderingar kring löpning som det vore intressant att höra era tankar kring.
1. Om man som cyklist med ok kondition (FTP 4 W/kg) vill börja löpträna, hur lämpligast trappa upp för att undvika skador? (sprang en del för många år sedan men slutade pga knäproblem)
2. Hur stor nackdel tror ni det är att springa med en joggingvagn, då det inte blir någon pendelrörelse med armarna? Risk att man lägger sig till med dålig teknik?
Tack för en bra podcast.
Jag har en fråga om puls, jag har märkt att min puls vid träning på morgonen ligger mycket högre (10-20 slag) än träning på kvällen vid samma upplevda ansträngning även om det är löpning, cykel eller rullskidor.
Vad tror ni detta beror på? Kan man träna mer på morgonen för att vänja kroppen?
Hej och tack för en bra podd 🙂
Jag sysslar med MTB och har en fundering kring kroppens energisystem eller rättare sagt vad som händer i skiftet från där det i första hand är fett som är bränslet till det där kolhydrater är det primära. Inser att det inte är skarp linje utan det är ett gradvis skifte och att båda typerna av bränsle används men att ju högre intensitet desto större andel kolhydrater.
Min upplevelse är att om jag cyklar i distans fart (max 70% av maxpuls) känns det rätt lätt och kroppen känns effektiv. Ökar jag ansträngning känns det ofta rätt segt och tungt ett tag tills dess att jag kommer upp till tröskel puls och däröver. Det är alltså i spannet mellan ca 70-85% av maxpuls som kroppens känns seg och ineffektiv. Nästan som om det är en osynlig barriär som behöver penetreras innan ”motorn” går på alla cylindrar.
Finns det någon fysiologisk förklaring till detta? Min hemmasnickrade teori handlar om att det är för hög intensitet för fett som bränsle och att kolhydratföränningen inte är fullt igång 🙂
M v h
Peter
Kom o tänka på Josef Eriksson när ni pratade om 150kg i bänkpress och sub 40 på milen.
Josef tillhör världseliten i bänkpress samtidigt som han har en stor passion för löpning. En skön kille med mycket kunskap om styrketräning.
En intervju med honom vore roligt, koll upp honom.
Det ska vi göra, tack för tips 🙂