Dags för lyssnarfrågor igen! Idag är det några riktigt intressanta frågor, bla om koffein, proteinintag för vegetarianer, jojobantning, VO2max och massagepistoler.
Lyssna och lär 😀
Dags för lyssnarfrågor igen! Idag är det några riktigt intressanta frågor, bla om koffein, proteinintag för vegetarianer, jojobantning, VO2max och massagepistoler.
Lyssna och lär 😀
Tack för en grym podd! Otroligt inspirerande och lärorikt.
Jag behöver boktips. Är inne i en period där jag vill lära mig mer om kost & idrottsprestation. Har ni några bra boktips? Jag söker böcker som inte är allt för svårlästa, utan man ska förstå handlingen relativt lätt.
Tack för frågan, tips på böcker kommer i nästa frågeavsnitt (släpps V19). Men kolla
– SISU Idrottsböcker (bland annat Jeukendrup och Gleesons (svenskt översatta) – Idrottsnutriton för bättre prestation”
– Gudiol och Neumans – Forma kroppen och maximera din prestation
– Näringslära för Högskolan (Klassiker med alla grunder)
// Simmy
Hallå!
Håller på och tittar på en ny serie på SVT: Den bästa träningen. I ett inslag menar en forskare att kroppen vänjer sig av träning och på så vis ökar inte energiomsättningen. Oavsett hur mycket man tränar. Ligger det något i detta? Kalori in och ut, hur bra stämmer det? Enligt denna forskares slutsats så skulle man ju kunna springa eller träna flera timmar per dag utan att energiomsättningen ökade mer än vid stillasittande?
Ni får gärna nyansera detta för oss vanliga 😉
Svar kommer på tisdag i avsnitt 244 🙂
// Tommy
Som fd xxl-tjockis fastnade jag för en kort diskussion om fettceller, metabol hälsa och inlagring av glykogen på ett avsnitt från tyngreträningssnack.
Ta mig som exempel som tappat i storleksordningen 60kg fettvikt från otränad+sjukligt fet till där jag är idag som ”elitmotionär” med BMI på ~25. Vad skiljer mig mot en i samma viktklass som alltid varit normalviktig när det kommer till metabol hälsa och dylikt?
Nu finns det väl ingen (?) studie som säger att fettceller försvinner i antalet, utan det handlar väl mer om hur ”fulla” de man har är (och blir det överfulla skapas nya). Men om jag tolkade gudiol rätt (ej lyckats hitta någon studie) så kan det finnas ökad kapacitet att lagra in glykogen med fler fettceller?
Stämmer detta eller vad finns det att säga om ämnet med stöd av stuider? Kan jag ta hävstång av gamla sviter och presteramera eller bara fajtas med symptom från ”en gång tjock – alltid tjock” så länge jag lever?
Ps. Jag har en fantastisk förmåga att svänga kraftigt i vikt (5-6kg i diff på tom vs full) och speciellt vid kolhydratladdning i kombination med salt och kreatin monohydrat. Så kanske därför jag fastnade för detta ämnet. Ds.
Tack för frågan Jimmy. Du är awesome så det kommer självklart ett awesome svar i nästa frågeavsnitt som släpps v.19 😉
// Simmy