Dags att besvara en hel drös av era lyssnarfrågor igen! Vi betar bla av koffein för korta lopp, öka vo2max, blanda egen sportdryck och pulsreserven.
Dags att besvara en hel drös av era lyssnarfrågor igen! Vi betar bla av koffein för korta lopp, öka vo2max, blanda egen sportdryck och pulsreserven.
Hallå!
Jag är löpare. Tävlar på mellan 5-21km Men jag dras med skada i underbenet. Så jag kommer att mestadels alternativträna i vinter. Jag kör mycket cykel och SkiErg. Mestadels korta och intensiva pass.
Är det viktigt att få in långa pass även från alternativträningen? Eller ska jag satsa på höginteisv träning för att få upp/behålla konditionen? Är det motiverat att köra långpass på ovan nämnda träningsformer? Det tar ju emot ordentligt jämfört med korta och hårda pass .
Mvh Johan
Tack Johan
Svar kommer i avsnitt 215 🙂
// Simmy
Tjofløjt grabbar!
Som vanligt en grym podcast som jag med glädje ser fram emot varje tisdag. Fortsätt med det!
Jag har en fråga gällande ”eftermiddagstrøtthet”. Har alltid varit en morgonmänniska, men på senaste tiden har en onormalt trøtthet infunnit sig på eftermiddagen. Inte en sådan dåsighet som man kan få efter lunch (matkoma) utan mer att jag muskulärt känner mig skikkeligt sliten. En følelse som kan likställas med att benen känns ”bortkopplade”. Løper i snitt 17-18mil/vecka, där 2pass/dag tillhør vanligheterna. Tidigare brukade jag näst intill alltid genomføra de tuffare økterna på eftermiddagen, men ty till trøttheten bedriver jag dem nu mycket hellre på morgonen då jag känner mig mer pigg och utvilad. Har ni någon førklaring på vad detta kan bero på? Dricker som vanligt kaffe vid frukost och lunch, sover 8-9timmar/natt, slarvar inte med maten och har inte gjort några drastiska førändringar vid sidan av träningen. Med träning syftar jag då på løpning i synnerhet. Kør även lite styrka för bål samt lite plyometriska hopp men i øvrigt väldigt sparsamt på den fronten. Något jag även vill ta med som en sista notis, då ni precis som jag är män, har tappat ”allt sug”. Den är helt borta sedan en tid tillbaka (hade jag haft en flickvän før tillfället så hade lågvattenmärke varit lämplig att bli stämplad på pannan. Suck)
Tack på førhand och keep up the good work!
Alex
Hej Alexander och tack för frågan. Din fråga besvaras i morgondagens avsnitt #212. Vi kan inte ge ett garanterat svar, men spekulerar och diskuterar din fråga.
// Simmy
Hej, som vältränad 57 årig orienterare tyckte jag det förra avsnittet var extra kul. Jag undrar dock om ni har bevis för att elitidrottare lever längre? Det finns ju ett starkt bevisat statistisk samband mella vikt och livslängd, typ att den tyngre tredjedelen av befolkningen lever 30% kortare liv och har dessutom mycket sjukdomar i andra halvan av livet, diabetes o.d. Under depressionen i USA ökade livslängden för att folk svalt… Jag har ju upplevt ”orienterardöden”, många elitorienterare dog, det spekulerades i sjukdomen ”Tvar” men det var nog inte orsaken. 2 av mina klubbkompisar dog, 2 landslagslöpare. Obduktion visade att för den ena brast ett blodkärl nära hjärtat för den andre var det många ärr på hjärtmuskulaturen, vilket indikerade att han tränat upprepade gånger med förkylning i kroppen. Vilket leder in på dagens avsnitt. Träna inte hjärtat men feber eller halsont! Jag hade även en vältränad klasskompis som dog med hjärtproblem under gymnasietiden. Jag vill nog tro att elitidrottare lever kortare liv tack vare sin elitidrott, men tack vara att de håller vikten och äter hälsosam mat så lever de ändock mycket längre än medelsvensson.
Tack för frågan Stefan. Vi levererar ett svar med statistik i morgondagens avsnitt #212. Du har helt rätt i att man inte bör träna när man är sjuk. Men, jo, all statistik tyder på att elitidrottare lever längre än gemene man och även längre än den vanliga idrottaren.
// Simmy
Hej Prestera Mera!
Eftersom ni inte vill ”svara på samma fråga om och om” så slänger jag in en lite annorlunda fundering. Jag håller på med bergsklättring (+5000m, kallt som f*n osv) och jag funderar på hur jag ska anpassa löpträningen för att den ska göra mig bättre på att hålla på många timmar i sträck med begränsad tillgång till syre. Jag förstår att mer grenspecifik träning hade varit att föredra, men Sverige har tyvärr inte de bästa förutsättningarna för detta ändamål.
Tack för frågan Emil, lite speciell fråga men vi hanterar den så gott vi kan i morgondagens avsnitt #212
// Simmy
Hej på er!
Intressanta diskussioner om VO2max i dagens avsnitt, något jag funderat lite på är följande.
Kan man säga något om den lägsta effekt i förhållande till MAP som man måste uppnå för att VO2max ska uppnås inom rimligt tid?
Exempel: Ta en atlet som blir lätt att räkna på. Denne gör ramptest och får en MAP (max aerobic power) på 400 watt. Säg att han klarar att köra 4×4 min på 370 watt. Om det däremot skulle räcka med 350 watt för att nå VO2max så kanske det är bättre att istället köra 5-6x4min på 350 watt för att maximera volymen vid ett högt VO2?
jag undrar alltså om man kan säga någon tumregel för hur hög andel av MAP som krävs för att kroppen ska nå VO2max?
Man borde vilja träna på en så låg effekt som möjligt som ändå ger den responsen ,eftersom man då kan öka volymen på den intensiteten. Ni var inne på det med att 8:or gav bättre resultat än 4:or, det låter precis som det jag pratar om. Sänker man för mkt kommer det inte blir VO2max utan något annat.
(Sen tror jag ändå alltid det har sin plats att maxa snittet över 4×4 också ibland.)
Bra frågor som vanligt Johannes, vi hanterar dessa i morgondagens avsnitt #212
// Simmy