Dags för lite frågor och svar igen! Tommy och Simon pratar bland annat om energi under långlopp, optimal återhämtning, konditionsträning och viktnedgång.
Tidsschema:
01:15 Intro och presentation
02:01 Inför min hälsenetransferering hur skiljer sig gelatin och kollagen? Baserat på artikeln
https://www.presteramera.com/gelatin/
03:52 Hur ska man tänka med energi inför och under ett lopp? (Planera en optimal nutritionsplan)
11:45 Hur funkar bikarbonaten vid bakning? Försvinner den?
15:20 Vad ger bäst träningseffekt, att köra trainer i ett kallt rum eller spinning i en svettig lokal?
22:10 Jag ska köra Vasaloppet öppet spår som seedning inför Vasaloppet. Är det rimligt att göra två så tuffa urladdningar med en vecka i mellan och ändå lyckas återhämta sig 100 procent?
29:08 Ultralöpare som ca 1,5-2h in i långpassen upplever att pulsen stiger trots att han försöker hålla ner intensiteten, varför blir det så här?
35:00 Elitcyklister verkar i större utsträckning köra långa pass 4-6h medans Elitskidåkare hellre delar upp passen och tränar två gånger om dagen. Finns det någon förklaring till denna skillnad?
38:03 Vilken laktatmätare rekommenderar ni?
40:56 I studien om 4x8min intervaller låg deltagarna över 9 mmol laktat, kan ni nyansera detta lite?
44:00 Hur bra är sambandet mellan maxpuls och maximalt syreupptag?
46:00 Kan det var en nackdel att konditionsträna om man vill gå ner i vikt?
54:00 Hör ni förresten vilket bra nytt ljud vi har fått?
Hej!
Har fundering ang min lågintensiva grundträning. Vad skulle ni säga att fördelarna/nackdelarna är att springa 6st 5km pass eller 3 st 10km på en vecka, förutsatt att intensiteten är samma? Nu är sifforna bara teoretiska. Min volym är något högre. Men pga jobb så måste jag helt enkelt springa korta pass vissa veckor och få men långa pass andra veckor.
Mvh Johan
Tack för frågan Johan, en rätt vanlig fråga där du får svar i avsnitt 184 när vi diskuterar din fråga 🙂
// Simmy
hej! jag har en fråga till podden: jag är löpare, och springer oftast 4-5 ggr i veckan. de dagar jag inte springer brukar jag köra cykel på gymmet, 30-60 minuter. är detta bara bortslösad tid eller kan det på sikt gynna min löpning? jag upplever inte att cyklingen gör mig sliten inför löppassen.
Tack för frågan Emelie. Du får svar i nästa avsnitt 🙂
// Simmy
Hoj!
Tycker kosttillskottet HMB verkar intressant för konditionsidrottare, framförallt att det verkar minska muskelnedbrytning. Om det är något ni kikat på så vore det intressant att höra er prata om det.
Hej och tack för en fantastisk pod!
Funderingar:
Angående Intervallveckor. Finns det studier kring andra upplägg än var 4e vecka? Finns det mer att resonera kring? Tex Oskar Svärd förordar treveckorsblock med: fart, mängd, lugn- som veckotema.
Om man istället skulle köra en intervallvecka var femte vecka, kan man då köra hårt nog för att göra upp för det långa uppehållet till nästa intervallblock?
När man pratar om fördelning av intensitet (ex 80/20), gäller detta tid i intensitetzonen eller ett mer blaskigt riktmärke för fördelningen av antal pass? Ett 4x4min intervallpass med en totaltid på 50 minuter blir ju ganska stor skillnad i loggen om man registrerar 16 eller 50 min som exempel.
Tack och hej!
Tack för frågan Sigge, du får svar i kommande Frågor & Svar-avsnitt (nästa vecka troligtvis) 🙂
Ha det fint
Hej och tack för en bra podd,
Jag har en fråga om att behålla formen. Jag ska springa Sthlm marathon 1 juni, springer nu 3-5 h i veckan fördelat på 3-4 pass (varierat med intervaller, tröskel, långpass, distans) Planen är att vara redo för marathon och mitt tidsmål (3.45-4.00 h) 1 april. Sedan kommer en hektisk period då jag vill träna så lite som möjligt men ändå behålla formen till 1 juni. Vad är minsta möjliga träning för att behålla formen? Är 2 pass i veckan okej, ex ett intervallpass och ett långpass?
Tack för frågan, mycket bra och relevant sådan 🙂 Du får svar i kommande Frågor & Svar-avsnitt (nästa vecka troligtvis).
Ha det fint
Hej! Gillar starkt eran podd men då jag själv tränar crossfit tycker jag det kan vara svårt att direkt överföra era tips till min träning.
Jag är just nu ca 6 månader bort från tävling och fokuserar därför mest på att öka min styrka och kör väldigt lite ”typisk crossfitträning”.
Min fråga är hur stor effekt ni tror 1-2 längre löp/cykel/rodd-pass (i syfte att öka mitt vo2-max) skulle ha på mina muskelökningar och om det skulle vara en värd trade off för att ha en bättre bas att stå på för framtiden.
Tack på förhand!
Tack för din fråga Daniel, bra fråga och svar kommer i avsnitt 177 🙂
// Simmy
Hej!
Som konditionsidrottare, inom främst löpning men syndar äevn med MTB, med en ålder över 40 så är VO2max inte lite relevant längre som förr om jag förstått litteraturen rätt.
Blir således nyfiken på hur RER påverkar min träning och prestation.
hur kan jag optimera min träning och prestation utifrån det?
Såg en annons på sociala medier för inscyd som jag undrar vad det är och hur det funkar för löpare.
tacksam för svar 🙂
Tack för din fråga Henrik, svar kommer i avsnitt 177 🙂
Vet inte om du menade just RER eller RPE, men vi diskuterar båda.
// Simmy
Hej Killar! Tack som faan för en otroligt grym pod! Ni gör livet enklare för väldigt många!
Jag har en fråga. Jag är löpre, som styrketränar (fattar grejjen med styrketräning för löpare) Nu har jag för andra gången dratt på mig en förslitningsskada i båda smalbenen. Jag vill springa varvetmilen och göteborgsvarvet men måste vila benen.
Jag har hoittar glädjen i Ski erg och tycker att jag kan kontrollera pulsen väldigt bra. Hur ska jag tänka för att inte tappa konditionen? Kan man bibehålla konditionen någorlunda?
(Ni har svarat på en av mina frågor tidigare 🙂 Bikarbonat och Rödbetsjuice.. ringer det en klocka?) målet är Sub 35 på milen och 1:20:00 på varvet.
TACK igen för en svinbra pod
Tack för din fråga Matthias, kul att vi gör ditt liv lite enklare. Svar på din fråga kommer i avsnitt 177 🙂
// Simmy
All den bålträning som skidåkare och löpare gör. Vad har den för syfte?
Tack för din fråga Simon, svar kommer i avsnitt 177 🙂
// Simmy
Hej, tack för bra poddar! En fråga – när jag kör hårt pass typ tröskel el över samt när jag kört tävling så har jag ofta kill i låren på natten. Detta händer både när jag kört ”ben-sport” och mer överkroppssport som kajak. Får köra form roller mitt i natten och ofta ta en Ipren för att lugna ner benen och kunna sova. Tips på lösning vore super! Känns inre bra knapra Ipren.
Tack för din fråga, svar kommer i avsnitt 177 🙂
// Simmy
I styrketräningssammanhang stöter man ibland på begrepp som ”grease the groove” eller liknande som går ut på att frekvent upprepa en viss övning vid flera tillfällen utspridda över en viss tidsperiod, oftast dagligen.
Skulle detta kunna funka även för konditionsträning, t.ex. skulle man kunna köra 4 st 4or utspridda över dagen istället för 4×4? Finns det några studier på hur ett sådant upplägg skulle påverka prestationen? Är vissa typer av intervaller mer lämpade än andra?
Tack för din fråga, svar kommer i avsnitt 177 🙂
// Simmy