Nu har ny forskning gällande bikarbonat dykt upp och olika doseringar och protokoll för att undvika magproblemen studeras flitigt och dessa resultat ska vi nu dyka ner i. Känner du dig lite vilsen i bikarbonat-landet så börja med vår tidigare artikel om Bikarbonat.
Bakgrund
Natriumvätekarbonat som det egentligen heter, är en alkagen i kroppen. Det innebär att den arbetar med pH-reglering och då specifikt med att öka pH i blodet vid behov. När du utför fysisk aktivitet så sjunker pH vilket betyder att miljön i musklerna blir surare, här arbetar då bikarbonat med att öka ditt pH igen varvid musklerna kan fortsätta arbeta effektivt.
För en djupare bakgrund, läs vår första artikel. Bikarbonat köper du vanligtvis i dagligvaruhandeln i kryddhyllan. Bakpulver innehåller 30% bikarbonat och är också en vanlig källa.
Vad som kommit fram i forskningen de senaste åren är hur individuell effekten är, även när det gäller ett sånt här basalt tillskott som bikarbonat. Vi kan anta att en så grundläggande naturlig funktion som pH-reglering med bikarbonat är likvärdig hos en grupp människor, men så verkar det alltså inte vara, något vi ska gå in på nu.
Så här fungerar det i kemin:
H+ + HCO3– <-> H2CO3 <-> H2O + CO2
Vätejoner + Bikarbonat <-> Kolsyra <-> Vatten + Koldioxid
Bikarbonat (HCO3) binder till sig vätejoner (H+) för att pH-reglera. Detta sker kontinuerligt genom en jämviktsreaktion. När du tränar intensivt så ökar mängden laktat )mjölksyra) och vätejoner i musklerna. Dessa “slaggprodukter” transporteras ut ur muskelcellen via transportproteinerna MCT1 och MCT4. Det är en väldigt rättvis transport där det går ut en laktatjon och en vätejon i förhållandet 1:1. Ökar mängden bikarbonat i blodet så ökar aktiviteten hos MCT1 och MCT4 för att balansera pH-nivån i muskeln. När vätejonerna väl transporterats ut ur muskeln och in i blodet så reagerar bikarbonat med vätejonerna och skapa kolsyra och sen vatten + koldioxid som vi andas ut.
Själva andningen är en grym buffer den med, ju hårdare du tar i, desto mer vätejoner produceras och desto mer koldioxid andas du ut (andningen ökar alltså). Det är värt att nämna att andningen i första hand inte ökar för att du behöver mer syre ner i lungorna, utan för att du behöver få ut koldioxiden som skapas.
Jag länkar in en video för dig som vill ägna 5min för att öka din kunskap om själva syra-bas-regleringen, jag tänkte inte dyka ner i de kemiska formlerna här utan bara nämna det i förbifarten.
Hur mycket bikarbonat behöver just du?
Forskningen verkar vara enig om att en ökning på 5mmol eller mer behövs. Det säger kanske inte så mycket och är inget du själv kan mäta, men sett till den dos deltagarna får så verkar det vara 0,2-0,3g/kg kroppsvikt.
- 0,2g/kg = 4-5mmol – 2/4 visar prestationsökning (50%)
- 0,2g/kg = 5-6mmol – 8/10 visar prestationsökning (80%)
- 0,3g/kg = 6mmol eller mer – 9/9 visar prestationsökning (100%)
En dos på 0,2g/kg kroppsvikt ger en ökning på över 5mmol hos de flesta deltagare. Så rent spontant kan man tänka att det bör räcka. Men ökningen på 5mmol tar en stund att nå, samt stannar inte för evigt. I de studier där de testat 0,3g/kg kroppsvikt så har ökningen antingen inte nått 5mmol, eller inte längre är 5mmol 60 minuter efter intag, då själva prestationen utförs. Åtminstone inte hos alla vilket skapar olika resultat på individnivå.
Det finns alltså 3 olika individuella effekter här vilket gör studieresultaten lite spretiga när deltagarna intar bikarbonaten i en dos på 0,2-0,3g/kg kroppsvikt 1h innan.
- Ökningen av mängden bikarbonat i blodet hann inte upp till 5mmol hos alla deltagare innan testet startade.
- Ökningen av mängden bikarbonat hann upp till 5mmol OCH hann även sjunka ner under 5mmol igen innan testet startade.
- Ökningen blev 5mmol och mängden bikarbonat stannade på den nivån under testet
Dessa olika individuella scenarier gör att det blir lite spretiga resultat i studierna där vissa deltagare presterar skitbra och andra inte. Vårt råd här är helt enkelt att du börjar med ett intag på 0,2g/kg kroppsvikt. Märker du där att dina intervaller går bra och du kan pusha hårdare än tidigare så håll dig runt den dosen eller öka sakta upp mot 0,3g/kg kroppsvikt. Där verkar det vara en mer säker prestationshöjande effekt om du samtidigt intar bikarbonaten cirka 1,5 timme före aktivitet.
Märker du ingen skillnad och magen är stabil så öka dosen i små steg upp mot 0,3g/kg kroppsvikt. Märker du inget där heller och magen fortfarande är lugn så justera tiden, här behöver du troligtvis inte mer bikarbonat utan det är nog tiden du får laborera med. Kanske är du en person som buffrar långsammare och behöver ta bikarbonaten 2-3h före aktivitet. Alternativt är du tvärtom och behöver inta den så sent som 30-60min före aktivitet för att hinna uppleva effekten. Du får laborera lite där vid behov.
Får du effekt varje gång och fungerar det för alla?
De studier där deltagarna intagit samma dos och utfört samma fysiska utmaning varje gång i flera omgångar med någon/några dagars mellanrum visar att mängden bikarbonat och pH-halten i blodet är likvärdig varje gång hos samma individ.
En tydlig trend är att vältränade individer får ut den prestationshöjande effekten oftare än motionärer eller otränade. Tar en vältränad triathlet som gör en Ironman på 10h samma dos vid varje intervall så är det troligt att en prestationshöjande effekt finns där i princip varje gång. Medan det hos den mer motionsinriktade idrottaren finns större variationer. Detta är också en påverkande faktor som gör att resultaten från olika studier varierar något. Det ska dock påpekas att prestationsökningen är högre hos motionärer än vältränade, när de väl lyckas få till det.
När ska du ta bikarbonat?
En studie som undersökte det här specifikt testade 0,1, 0,2 och 0,3g/kg kroppsvikt och såg att tiden det tog för att få maximala nivåer i blodet var enligt följande.
- 0,1g/kg – 30-150min
- 0,2g/kg – 40-165min
- 0,3g/kg – 75-180min
Det kinkiga här är ju nu då att veta om du är personen vars bikarbonatnivåer peakar efter 75min eller 3 timmar. Det finns även en studie där en persons nivåer i blodet peakade redan efter 10 minuter vid intag av 0,3g/kg.
När har du nytta av bikarbonat?
Vid durationer kortare än 30 sekunder så är det inte pH-värdet som begränsar så där har du ingen nytta av det. Vid långa durationer där intensiteten är låg så är inte pH-förändringen en påverkande faktor heller. Den magiska tiden verkar ligga i mitten inom spannet 30s till 10 minuter. Samma effektiva spann där du har som mest effekt av Beta-Alanin som också det är en pH-buffrande ingrediens.
Allra bäst effekt verkar du ha i spannet 120-240s, dvs 2-4 minuter högintensivt arbete. Detta är en tid som är tillräckligt kort så att du kan hålla hög intensitet och producera mycket syra, men samtidigt tillräckligt lång för att du ska hinna producera en tillräcklig mängd med syra (H+) så för att det ska begränsa din prestation.
Rimliga intervaller inom detta spannet skulle då vara 2-4 minutersintervaller med kortare vila, samt även 30-40s intervaller, t.ex 40/20, samt längre 8-minutersintervaller då dessa ligger inom spannet 30s till 10min. Men än en gång, allra störst prestationshöjande effekt verkar finnas inom spannet 2-4 minuter högintensiv arbetstid #svettfest.
Bieffekter
Mycket effekt innebär tyvärr många gånger att även bieffekterna är stora, och så även här. Det är en av anledningarna till att bikarbonat inte slagit igenom inom uthållighetsbranschen, trots att dess prestationshöjande effekt är awesome.
Den främsta bieffekten är magras, men även mildare effekter som uppblåst mage och en allmän “ont i magen”-känsla är inte ovanliga.
Efter intag av bikarbonaten så löses den upp i sina två beståndsdelar i magen, nämligen salt och bikarbonat. Bikarbonaten som nu inte är bundet till natrium längre, reagerar med fria vätejoner i magsäcken och skapar gaserna koldioxid och kolsyra som då ger uppblåst mage, diareé, magont och i vissa fall även spykänslor. Själva spykänslorna kan dock även kopplas till den äckliga smaken från intag av bikarbonatet.
När dosen ökar ökar risken för bieffekter. De flesta klarar av 0,2g/kg kroppsvikt, dvs upp mot ca 15g bikarbonat i en dos. Men som jag visade tidigare i artikeln så är den prestationshöjande effekten högre och mer garanterad hos de flesta om dosen ligger på 0,3g/kg kroppsvikt. Men precis vid den dos som gäller för prestationshöjning så är även bieffekterna påtagliga för många så det gäller att balansera på en knivsegg här för att dra nytta av bikarbonaten.
Det är också värt att nämna natriumhalten (saltmängden) i bikarbonat som ligger på 27%. Du får alltså i dig en ordentlig mängd salt då det är natriumbikarbonat/natriumvätekarbonat där alltså bikarbonatet är bundet till natrium. Så saltandet av maten den dagen kan du utan problem skippa. Du kommer svettas ut en stor del av detta natrium under passet som du kör.
Men, ett högt saltintag är inte bra för blodtrycket och ökar även risken för bildning av njursten. Har du njurproblem så rådgör med din läkare innan du laborerar med bikarbonat. Drick också mycket vatten under laddningen.
Lösningar på bieffekterna
Det forskas en hel del på hur vi kan ta oss runt dessa bekymmer. Om vi fortsatt förutsätter att bikarbonaten enkelt ska kunna intas genom munnen så kan kapsling av bikarbonaten vara en lösning. Genom att kapsla in bikarbonaten i syrafasta specialkapslar som inte löses upp i magsäcken så kan bikarbonaten passera utan att skapa gaser vid reaktion med magsyran.
“A potential solution is to ingest SB in gastroresistant capsules, avoiding neutralization in the stomach and the associated side-effects; this theory is currently being tested in our laboratory.”
Detta område är nytt inom forskningen men är väldigt spännande och har alla fördelar i teorin så nu ska det bara testas rent praktiskt. Tiden är även den viktig. Forskare har visat att intag 180min, dvs 3 timmar före aktivitet ger mindre magproblem än intag 1-2 timmar före.
Även typ av aktivitet påverkar. På cykel verkar vi klara oss betydligt bättre gentemot vid löpning. Kör du intervaller på trainer så är bikarbonat förmodligen mer säkert än om du intar det 2h före ett tröskelpass med löpning.
Summering
- Inta 0,2-0,3g/kg kroppsvikt
- Intag 2-3h före aktivitet
- Börja testa vid intervaller på cykel eller kanske roddmaskin först om du har möjlighet.
Detta är ett tillskott som kan ge väldigt mycket bang for the bucks, MEN, det kräver att du testar fram just din individuella dos som du klarar. Börja med 0,2g/kg kroppsvikt 2h före aktivitet. Därefter kan du öka den sakta (t.ex 0,2, 0,22, 0,24 osv
75kg person
- 0,2g/kg = 15g
- 0,22g/kg = 16,5g
- 0,24g/kg = 18g
- osv osv, du är säkert med på matematiken här 🙂
0,2g/kg verkar vara tillräckligt för de flesta när det gäller att nå en tillräckligt hög pH-buffrande effekt i blodet. Kanske räcker 0,2g/kg alldeles utmärkt, ja kanske ännu lägre dos, i de fall vi lyckas kapsla bikarbonaten i syrafasta kapslar. Då kommer ingen bikarbonat reagera med magsyran och bli gas utan en större andel passerar magsäcken och kan tas upp i tarmen för att nå blodbanan och ha sin effekt där.
Detta är enbart en hypotes i dagsläget, men spännande forskning fortsätter på området och forskarteam i Brasilien, England och Sydafrika arbetar på detta område.
Två frågor kring bikarbonatintag (era kapslar):
1) Har det effekt även vid maraton? Dels för att det kanske går att springa med lite högre laktat, dels för att det minskar risk för mjölksyrakänsla vid uppförsbackar.
2) Ger kombinationen av bikarbonat och gels/sportdryck ökad risk för magproblem?
tack på förhand!
Hej och tack för en grym podd!
När sker upptaget av bikarbonat i förhållande till ett eventuellt magras?
Skulle det teoretiskt fungera att inta en hög dos, tömma magen och sedan prestera med bikarbonatets prestationshöjande effekt?
Tjenare! Testar att kommentera här trots en gammal artikel.
Har en oöppnad burk U Bicarbonate som har BF-datum april 2021. Står ju bäst före men funderar på om det funkar bra att använda den under sommaren/hösten ändå? Avtar effekten eller vad händer egentligen när bäst före är passerat?
Ha det fint!
Björn
Tja!
Har en fundering kring bikarbonat. Kort bakgrund bara för lite sammanhang 🙂 Tränar triathlon 20+ timmar i veckan och har i mitt nuvarande träningsupplägg två ggr i veckan dubbelpass där båda passen är med högre intensitet pass, för att på så vis få till fler lugna dagar mellan mellan de högintensiva passen men ändå få in mer tid i högre intensitetszon. Så till frågan: Hur skulle ni då rekommendera att jag doserar med bikarbonat? Andra passet blir mellan 3-7h efter det första har avslutats. Ska jag dosera 0,2-03g bikarbonat per kgkv även vid det andra passet?
Väl mött. ”Koffe”
Hej!
Om man buffrar PH med bikarbonat så blir vi lite mindre sura under våra intervallpass och kan därmed prestera lite bättre.
Men om man ser ”Lactate as a Signaling Molecule That Regulates Exercise-Induced Adaptations”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5192418/
Finns det då risk att vi hämmar träningseffekten av intervallpasset trots att vi ex kan hålla några extra watt på cykeln under intervallerna genom intag av bikarbonat?
Ni har även nämnt att bikarbonat kan ge en högre mitokondriesignalering. Skulle ni rekommendera att inta bikarbonat även till lugnare pass (under LT1) på 60-90min för att maximera träningseffekt ?
#niärgrymma
/Emil
Tack för frågan Emil, du får svar i kommande Frågor & Svar-avsnitt (nästa vecka troligtvis) 🙂
Ha det fint
Intressant kring utvärdering av intervaller. Själv loggar jag på alla standardpass (4×4, 4×8, 3x9min 40/20, 10×4-1) snittpuls och maxpuls över alla intervaller. Men de följs ofta väldigt fint åt dvs är snittpulsen på andra intervallen 2 slag högre så är den oftast 2 slag högre på sista intervallen också. så det skulle säkert räcka med bara ett pulsvärde från sista itnervallen, men varför snåla? Jag brukar också logga tiden tillbaka till 70% av maxpuls efter sista intervallen samt RPE och då har man en rätt komplett känsla för hur jobbigt det var.
Hej!
Jag undrar vilket som ger bäst träningseffekt:
att köra trainer i ett kallt garage eller spinning i en svettig lokal med 30-gradig värme?
Jag förstår att jag trycker fler watt i den kalla lokalen (bara några plusgrader nu på vintern) men har svårt att få upp pulsen rejält.
I spinningsalen däremot får jag upp pulsen bra, men svettas ju floder.
Jag har läst er artikel om träning i värme, men tycker inte den svarar på min fråga.
Denna artikel promotar ju träning i värme, men jag misstänker att det har mer med anpassningen till själva värmen att göra.
mvh triatlet som längtar till våren
Tack för din fråga henrik, du får svar i nästa frågeavsnitt 🙂
// Tommy & Simon
Hej
Har följt er ett bra tag med stor behållning. Givetvis har jag även efterlyssnat alla avsnitt tillbaks till avsnitt 1.
Förutom träning gillar jag också att baka. Kanske borde ni som är så pålästa på kemiska reaktioner fundera lite på vad som händer kemiskt när man bakar också. Till exempel muffins. Bikarbonat reagerar med syra och bildar gas. På bakspråk jäser brödet. Men då är bikarbonaten borta. Hur många muffins tror ni man behöver äta då? 🤔
Bakpulver har syran inbyggd så det är nog ingen smart idé att käka i stället för bikarbonat.
Hej Rickard
Kul att höra att du följt oss länge. Bra bakfråga och du får svar i nästa frågeavsnitt 🙂
// Tommy & Simon
Hej på er, som vanligt en awesome artikel och intressant med dessa ”vanliga” prestationshöjande produkter.
Men, jag känner att det är lite svårt att förbereda sig och planera ett lopp med alla dessa produkter som dels Umara säljer och dels vanliga som rödbetsjuice och bikarbonat.
Jag ska springa bla TOM 2019, trail och mustasch, ett 30 km långt traillopp och jag räknar med att det tar mig ca: 2:30-3:00 Tim.
Hur förbereder man sig på bästa och enklaste sätt med uppladdning givet att man har tillgång till alla Umara produkter och bikarbonat, rödbetsjuice. 3 dagars uppladdning med bikarbonat, rödbetsjuice, carboloader, sen på racedagen Intend, gel,sportdryck mm mm. Har ni något bra förslag vad som ger bäst effekt kontra insatsen man behöver göra med planering mm. Alltså mest bang for the buck för att prestera så bra som möjligt.
Lång fråga men hoppas ni förstår vad jag är ute efter.
Tack Alexander.
Bra fråga med, vi ser till att svara rakt och så konkret vi kan i nästa podavsnitt. Kort svar enligt nedan:
– Bikarbonat nej på så långt lopp,
Beet It, 1-2st Beet It eller liknande 2,5h-3h innan start
Carboloading 8-10g/kg kv dag 2 och 1 innan start samt kolhydratrik, fiberfattig frukost 3h före start
U Intend 1 dos 1 timme före start,
Sportdryck och/eller gel 90g cho/timme från start (eller lägre om du inte klara 90g/h)